FAKE NEWS

TWITTER ZADAO SNAŽAN UDARAC ALEKSANDRU VUČIĆU! Društvena mreža diljem svijeta izbrisala čak 8558 računa povezanih sa srpskim predsjednikom

 
Aleksandar Vučić
 AFP

Platforme za društvene mreže proglasile su rat širenju dezinformacija na internetu i to je naišlo na suzdržanu podršku u Bruxellesu.

Treba ipak reći da su obavili solidan posao. Ovoga je tjedna Facebook sa svoje platforme uklonio video govora brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara temeljem argumenta da je hotimično širio dezinformacije o koronavirusu. Twitter je isti argument iskoristio kako bi sa svoje platforme uklonio nekoliko njegovih objava, ali se angažirao i oko postova drugih kontroverznih političara poput Nicolasa Madura i Rudyja Giulianija.

A onda je The Guardian u petak objavio kako je Twitter stvarno ozbiljno shvatio svoj posao i izbrisao 20.000 lažnih računa povezanih s vladama Srbije, Saudijske Arabije, Egipta, Hondurasa i Indonezije, rekavši da krše politiku kompanije i da su "ciljani pokušaj podrivanja javnog razgovora".

Težak je to udarac posebno za Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije. Naime, Twitter je uklonio ukupno 8558 računa koji su bili povezani s njegovom, Srpskom naprednom strankom (SNS). Ti su računi objavili više od 43 milijuna tweetova koji su stvarali pozitivno ozračje oko vijesti vezanih za Vučića, mjera koje poduzima srpska vlada te su istodobno otvoreno napadali njegove političke protivnike. I širili vijesti iz prorežimskih medija. Više od 85 posto svih objava bili su retweetovi. Vrlo respektabilna propagandna mašinerija koja je stajala iza lika i djela predsjednika Srbije. Saudijska Arabija je, primjerice, imala samo 5350 računa. S kojim je objavljeno samo 36 milijuna poruka koje su hvalile mudrost i uspješnost saudijskog vodstva. Kako ondje nema opozicije, s tih su računa napadali Katar i Tursku.

Srbija se našla na udaru Twittera nakon što je poznato sveučilište Stanford u četvrtak objavilo dokument “Boreći se kao lav za Srbiju”: Analiza operacija utjecaja povezanih s vladom u Srbiji”.

Ukupan doseg operacije je respektabilan: aproksimativno 2,356,000 ljudi. Dva najpopularnija računa - @ belilav11 i @ 1kujovic - imala su 12.167 i 10.867 sljedbenika i privukla su 331.691 i 393.356 ukupnih angažmana (citati, odgovori, sviđa im se i retvitovi) dok su trajali.

@ 1kujovic je za sebe naveo da je “profesor srpskog jezika, borac za Srbiju i srpstvo”.

I evo zaključka stručnjaka sa Stanforda: Iako precizna veza između te mreže i SNS-a nije uspostavljena, nema sumnje, s obzirom na sadržaj koji su ti računi dijelili i vremensko razdoblje u kojem su bili aktivni, da je ova mreža trebala povećati Vučićeve izborne izglede početkom 2017. i boriti se protiv prosvjeda „1 od 5 milijuna” u razdoblju 2018. - 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2023 19:48