IZVJEŠTAJ INOSLAVA BEŠKERA

U 23.55 Rim je ‘proključao‘: Urlici, vatromet, jurnjava po ulicama, divljaci bez kontrole...

Talijanima je trebao neki takav trenutak nacionalne katarze, neka satisfakcija s kojom se identificirati, nakon dvadesetak najgorih poratnih mjeseci
Slavlje u Italiji
 Afp

Dvadeset i četiri sata totalne ludnice u Rimu nakon nimalo zajamčene pobjede na Evropskom prvenstvu: slavilo se doslovce svugdje, od ulica i bolnica do predsjedničke Kvirinalske palače i premijerske Palače Chigi.

Istinabog, ta institucionalna primanja reprezentacije bila su planirana i ranije, bez obzira na to hoće li se azzuri vratiti kao šampioni ili vicešampioni. Zajedno s njima bit će primljen i Matteo Berrettini, koji nije uspio svladati Novaka Đokovića u Wimbledonu.

image
-

U 17 sati na Kvirinalu će ih primiti Sergio Mattarella, predsjednik Republike, koji je finalnu utakmicu pratio na Wembleyju, a u 18.30 u Palači Chigi dočekat će ih predsjednik Ministarskog vijeća Mario Draghi.

image
Fabio Frustaci

Utakmica na Wembleyju protiv domaćina Engleske bila je, u doslovnom smislu riječi, od nacionalnog interesa: pred televizijske ekrane prikovala je u regularnom toku 18.172.000 gledalaca, odnosno 73,7 posto sviju koji su imali uključene televizore. A onda je interes rastao: produžetke je slijedilo 18.459.000 gledalaca (76 posto), a jedanaesterce 18.549.000 (78,7 posto). Megaekrani su bili postavljeni u Rimu na Piazzi del Popolo i na glavnim trgovima zapravo svih talijanskih većih gradova.

image
Andreas Solaro

Urlik iz milijuna otvorenih prozora protresao je Rim i ostale talijanske gradove u istoj sekundi kad je Gigio Donnarumma obranio zadnji jedanaesterac. Niti minutu kasnije po periferijama Rima u nebo su suknuli brojni vatrometi, kao da je netom nastupila Nova godina. Odjekivale su sirene na bočicama pod pritiskom, čak i vuvuzele. Krenuli su u jurnjavu ulicama, sve do cirka 4 ujutro, karuseli trubećih automobila i poneki otvoreni autobus, vijući nacionalne trobojnice. Obje obale Tibra u Rimu bile su opsjednute rijekom vozila. Piazza del Popolo je ključala, a i Mletački trg. Na tamošnji gigantski bijeli Oltar domovine - zatvoren visokom ogradom otkako su neki obijesni nedozreli građani ispekli jaja na vječnoj vatri podno groba Neznanog vojnika - počeo se penjati uspaljeni navijač koji je atletskim skokom preskočio ogradu. Zaustavio se ipak, srećom po sebe, kad mu je počasni stražar bez pardona uperio strojnicu u prsa. Shvatio je da će pobjedu slaviti dulje ako ostane živ. Nisu bili jednako oprezni momci koji su u jurnjavama automobilima ispali kroz prozor visoko vijući barjak. Tko nije imao vatromet zadovoljio se lomačom: neki divljaci iskoristili su metež euforije i zapalili petardom, odmah poslije ponoći, teret smetlarskog vozila pokraj glavne putničke željezničke stanice Termini.

image
Vincenzo Pinto

Talijanima je trebao neki takav trenutak nacionalne katarze, neka satisfakcija s kojom se identificirati, nakon dvadesetak najgorih poratnih mjeseci, u pandemiji koja je stavila u kućni pritvor stariju i osjetljiviju populaciju i koja je, do te finalne utakmice, pobila 127.775 osoba po službenoj evidenciji (a u zbilji jamačno i više).

image
Vincenzo Pinto

Baš su anticovidska pravila pokvarila gušt navijača, njih oko 300, koji su reprezentaciju pošli dočekati na aerodromu "Leonardo da Vinci" u rimskom Fiumicinu. Igrači su iz airbusa izišli u 6.06, ali su ih sigurnjaci proveli dalje od navijača, koji ih nisu uspjeli ni vidjeti. Vidjeli su ih aerodromski uposlenici, koji su im došli pljeskati na pistu, podno izlaza iz aviona. U 6.30 ih je autobus, pod policijskom pratnjom kakvu nije dobio ni državni poglavar, odvezao u hotel, daleko od razuzdane gomile.

image
Vincenzo Pinto

U slavlju u Italiji jedna osoba poginula, više ozlijeđenih

Jedna osoba poginula je na Siciliji tijekom proslave talijanskog naslova europskog nogometnog prvaka nakon pobjede u finalu protiv Engleske u nedjelju navečer.

Lokalna policija objavila je kako je 22-godišnjak poginuo u prometnoj nesreći u mjestu Caltagirone žureći se na proslavu naslova u središtu mjesta.

U proslavi u Milanu 15 je osoba ozlijeđeno, od toga troje teže tijekom neobuzdanog slavlja. Jedna osoba ostala je bez tri prsta nakon što joj je petarda eksplodirala u ruci.

Na jugu Italije u Foggiji policija pretpostavlja kako je egzekutor iskoristio gužvu na ulicama uzrokovanu velikim uspjehom kako bi obavio smaknuće ustrijelivši svoju žrtvu prije nego što je pobjegao na motociklu. Prema pisanju talijanskih medija, žrtvina šestogodišnja nećakinja također je stradala prilikom smaknuća te se nalazi u teškom stanju. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:26