PROBDJELI CIJELU NOĆ

U 6 ujutro završili maratonski pregovori, EU lideri idu na spavanje. Dogovora i dalje nema!

Čini se da i dalje nema konsenzusa oko paketa pomoći teškog 750 milijardi eura
Mark Rutte, Angela Merkel, Ursula von der Leyen, Giuseppe Conte, Charles Michel i Emmanuel Macron
 Francisco Seco

Nakon više od 20 sati maratonskih pregovora lideri država članica EU otišli su na spavanje bez dogovora o sedmogodišnjem proračunu i fondu za oporavak, ukupno teškima oko 1800 milijardi eura.

Pregovori, koji su sada ušli u već četvrti dan, su zapeli oko iznosa bespovratnih sredstava za gospodarski oporavak.

Četiri štedljive zemlje - Nizozemska, Danska, Švedska i Austrija - tražile su da se instrument EU sljedeće generacije sreže na 700 milijardi eura, s predloženih 750, pri čemu bi se 350 milijardi dodjeljivalo kao bespovratna sredstva, a jednaki iznos kao zajmovi.

Prema prvotnim planovima omjer je trebao biti dva prema jedan, to jest 500 milijardi eura bespovratne pomoći, a 250 milijardi zajmova. S druge strane Njemačka, Francuska i većina drugih zemalja nisu željele prihvatiti da iznos bespovratnih sredstava bude ispod 400 milijardi.

Tijekom noći, koju su obilježile visoke tenzije između nekih državnika (francuski predsjednik Macron je navodno lupio šakom o stol i poručio da austrijskog kancelara Kurza "uopće nije briga" za dogovor), na kraju su se dvije strane ipak približile pa tako kao zadnji prijedlog na stolu stoji iznos od 390 milijardi eura za bespovratna sredstava i 360 milijardi eura zajmova. No, pitanje je jesu li Francuska, Italija i Španjolska spremne pristati na taj omjer.

Pregovori će se nastaviti danas u 14 sati sa zasjedanjem nove plenarne sjednice, poručio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.


Prijenos uživo

NOVO 5:55 - Plenarna sjednica je završena, dogovora nema. Nova sjednica zakazana je za 14 sati.


5:45 - Počela je plenarna sjednica. Napokon. Svi EU lideri su za stolom.


5:30 - Čini se da su EU lideri spremni nastaviti plenarnu sjednicu, javlja novinarka Euractiva Beatriz Rios.

Mehreen Khan iz Financial Timesa javlja da je došlo do malog pomaka i da štedljiva četvorka navodno pristaje na 390 milijuna eura bespovratnih sredstava. Macron još uvijek traži 400.


5:00 - Sjednica koja je zakazana za 4:15 i dalje nije počela, a čini se i da je konsenzus oko raspodjele bespovratnih sredstava i zajmova u omjeru 50/50 sve dalje od ostvarenja, javlja dopisnik iz Bruxellesa za The Wall Street Journal, Laurence Norman.


4:30 - Predstavnici skupine štedljive četvorke (Finska, Austrija, Švedska i Nizozemska) navodno su se sastali s Charlesom Michelom, no nema nikakvih informacija o tome je li postignut neki konsenzus.


3:40 - Dopisnica iz Bruxellesa za Financial Times Mehreen Khan javlja preko svojeg Twitter profila da bi plenarna sjednica opet mogla započeti u 4:15.

Čini se da bi se mogao postići dogovor oko raspodjele bespovratnih sredstava i zajmova u omjeru 50/50, dakle po 375 milijardi eura. Politico piše kako je dogovor možda na pomolu...


3:20 - Sudeći prema informacijama koje su za Politico iznijeli jedan EU dužnosnik i jedan diplomat, lideri država članica ove noći neće spavati. Naime, Charles Michel će započeti s novom rundom razgovora u četiri oka sa svakim pojedinim liderom država članica.

Očekuje se da će to trajati naredna tri sata, a potom bi se opet mogla sazvati plenarna sjednica.


2:45 - Trenutno je glavni spor oko pitanja hoće li iznos bespovratnih sredstava biti iznad ili ispod granice od 400 milijardi eura. Ako se dogovor ne postigne oko paketa pomoći, teško je vjerovati da će se EU lideri dogovoriti i oko novog sedmogodišnjeg proračuna EU, rekao je jedan od dužnosnika u Bruxellesu za Politico.


2:15 - Sastanci u Bruxellesu i dalje traju, a navodno je na stolu i novi prijedlog prema kojem bi se 375 milijardi eura dodjeljivalo kao bespovratna sredstva, a jednaki iznos kao zajmovi.

No, francuski predsjednik Macron inzistira da iznos bespovratne pomoću bude minimalno 400 milijardi eura, dok je pozicija njemačke kancelarke Angele Merkel oko ovog prijedloga nejasna.


Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u subotu je bio predložio da se udio bespovratnih sredstava smanji na 450 milijardi, ali to nije zadovoljilo štedljivu četvorku.

Osim toga, te četiri zemlje traže da im se povećaju rabati na njihove doprinose europskom proračunu.

Michel je u svom prijedlogu predvidio rabate za te četiri zemlje i Njemačku. Međutim, četiri zemlje traže daleko veći popust, dok Njemačka nije imala primjedbi na Michelov prijedlog.

Nakon što maratonski sastanak opet nije urodio plodom, u pola 12 prekinut je na 45 minuta.

Kako piše Politico, tijekom plenarne sjednice Emmanuel Macron, predsjednik Francuske, sve je nasmijao izjavom da "mnogi misle da je lud po pitanju bespovratne pomoći, ali čak se i Angela Merkel slaže sa mnom". No, puno je oštriji bio prema skupini štedljivih te je čak lupio šakom o stol i otvoreno prozvao austrijskog kancelara Sebastiana Kurza koji je u jednom trenutku napustio sjednicu.

- Vidite, njega naprosto nije briga. Ne sluša druge, ima loš stav. On riješi svoje izjave novinarima i basta! - kazao je Macron.

Prije toga talijanski premijer Giuseppe Conte upozorio je svojeg nizozemskog kolegu Marka Ruttea, koji se istaknuo kao neumoljivi predstavnik skupine štedljivih zemalja, da ne blokira dogovor o paketu pomoći, piše Politico navodeći kao izvor jednog talijanskog službenika.

- Možda ćeš biti heroj u svojoj državi na par dana, ali nakon nekoliko tjedana svi europski građani će te držati odgovornim za blokiranje adekvatnog i efikasnog europskog dogovora na krizu - rekao je premijer Italije svojem nizozemskom kolegi.

Conte je također istaknuo da bi konačni trošak oporavka od krize mogao biti dva do tri puta veći ako EU odmah ne reagira prikladno.

- Iznos o kojem sada raspravljamo je goli minimum - kazao je Conte i dodao da Nizozemci riskiraju urušavanje zajedničkog tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 03:15