‘CRVENI DIOR‘

U 86. godini umro Vjačeslav ‘Slava‘ Zajcev, slavni sovjetski i ruski modni dizajner

Zajcev je odijevao niz prvaka iz ruske reprezentacije u umjetničkom klizanju te hostese i stjuarde Aeroflota

Vjačeslav ‘Slava‘ Zajcev

 Sefa Karacan/Anadolu Agency Via Afp

Vjačeslav "Slava" Zajcev, modni dizajner koji stoji iza svjetski poznate sovjetske mode koja je često bila ukrašena živopisnim ruskim folklornim motivima, umro je u nedjelju u 86. godini, izvijestili su ruski mediji.

"Umro je modni kreator Vjačeslav Zajcev. Ove je godine proslavio 85. rođendan", objavila je ruska javna televizija Pervij kanal, odajući počast čovjeku "koji je desetljećima diktirao sovjetsku i rusku modu, inovatoru koji se nije bojao odvažnih eksperimenata", prenosi AFP.

Zajcev je odijevao niz prvaka iz ruske reprezentacije u umjetničkom klizanju te hostese i stjuarde nacionalnog zračnog prijevoznika Aeroflota. Prema njegovim skicama napravljeni su kostimi za predstave kazališta u Moskvi i Sankt Peterburgu,

Također je dizajnirao za ruski tim na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. i Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984.

Rođen u radničkoj obitelji 1938. godine, Zajcev je prvo međunarodno priznanje dobio 1963. kada je francuski časopis Paris Match pisao o njegovoj kolekciji kombinezona za radnice, prema bilješci objavljenoj na internetskoj stranici njegove modne kuće.

Novinska agencija RIA izvijestila je da je svijetle, cvjetne jakne i suknje iz kolekcije odbacila Experimental Clothing Factory za koju je Zajcev radio.

Francuski tisak prozvao ga je "Crvenim Diorom" 1960-ih.

Godine 1965. počeo je raditi kao umjetnički direktor eksperimentalne Svesavezne kuće modela u Moskvi, a neki od njegovih dizajna, koji su često implementirali cvjetne tradicionalne ruske uzorke, prikazani su na Zapadu.

Godine 1969. u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku izložene su ženske haljine prema skicama Zajceva, među ostalima. Nakon toga Zajcev je dobio ponude za otvaranje trgovina na Zapadu, koje su sovjetske vlasti odbile.

Godine 1979. Zajcev je napustio Svesaveznu kuću modela i otišao u mali atelje, koji je do 1982. pretvorio u Moskovsku modnu kuću Slava Zajcev, postavši prvi sovjetski dizajner kojemu je dopušteno označavati svoju odjeću.

Među Zajcevljevim ruskim klijentima bile su glazbene zvijezde, glumci, političari...

Pokroviteljstvo Raise Gorbačove, supruge posljednjeg vođe Sovjetskog Saveza, Mihaila Gorbačova, podiglo mu je međunarodnu slavu 1980-ih.

U svoje klijentice ubrajao je i bivšu suprugu predsjednika Vladimira Putina, Ljudmilu.

"Imao sam nevjerojatnu sreću da sam na početku svog svjesnog života odlučio, hvala Bogu, čemu ću težiti, tko bih trebao biti", napisao je Zajcev na svojoj internetskoj stranici. "Smisao života sam, hvala Bogu, našao u potrazi za harmonijom i savršenstvom kroz najvišu umjetnost odijevanja, slikarstva i grafike, fotografije... u životu, poeziji.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2023 12:45