TUŽNA VIJEST

U 93. godini preminuo predsjednik HAZU BiH, osnivač Sveučilišta u Mostaru, Jakov Pehar

Pehar je objavio 18 monografija i knjiga, više od stotinu znanstvenih i stručnih radova te više od 40 godina predavao na sveučilištu
Akademik Jakov Pehar (desno)
 Nikola Vilić/Cropix

Predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnosti u Bosni i Hercegovini (HAZU BiH) dr. Jakov Pehar (93) preminuo je u subotu nakon duže bolesti, objavila je njegova obitelj.

Pehar je objavio 18 monografija i knjiga, više od stotinu znanstvenih i stručnih radova, a bio je predsjednik i član niza organizacijskih odbora znanstvenih simpozija.

Više od 40 godina dr. Jakov Pehar predavao je na sveučilištu i jedan je od osnivača Sveučilišta u Mostaru te pokretač Hrvatske enciklopedije BiH kojoj je i glavni urednik.

Bio je zamjenik ministra prosvjete, znanosti, kulture i športa u Vladi Federacije BiH, predsjednik Hrvatskog društva za znanost i umjetnost u BiH, te inicijator i jedan od osnivača HAZU-a BiH i njezin prvi predsjednik.

Posljednji ispraćaj akademika Jakova Pehara bit će u nedjelju. 7. veljače, na Rimokatoličkom groblju ''Masline'' u Mostaru u 15:00 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2022 16:47