KRAJ EVAKUACIJE

U Afganistanu ostalo više od 100 Amerikanaca. Evo što je talibane dočekalo u kabulskoj zračnoj luci

Veteran američke vojske kaže kako talibani posljednjih dana nisu dopuštali nekim Amerikancima da dođu u zračnu luku u Kabulu
Talibani u zračnoj luci
 Wakil Kohsar/AFP

Posljednje američke snage napustile su Afganistan nakon gotovo 20 ratnih godina, no kraj evakuacije iz kabulske zračne luke ne znači i da su svi Amerikanci napustili zemlju. Procjenjuje se kako je u zemlji još uvijek između 100 i 250 američkih državljana i neodređen broj Afganistanaca koji žele napustiti zemlju, a nisu na vrijeme stigli u zračnu luku ili se nisu mogli ukrcati na avion.

Informaciju je potvrdio američki državni tajnik Antony Blinken.

- Nastavit ćemo neumorno pomagati Amerikancima, stranim državljanima i Afganistancima da napuste Afganistan, ako tako odluče, rekao je Blinken.

Rekao je kako se pretpostavlja da je u Afganistanu ostalo više od stotinu Amerikanaca koji žele napustiti tu zemlju te da Washington pokušava utvrditi njihov točan broj. Posljednjih dana evakuirano je više od 6000 Amerikanaca. Od 14. kolovoza iz Kabula je zrakoplovima evakuirano više od 122.000 ljudi.

image
Talibanske specijalne jedinice u kabulskoj zračnoj luci
Wakil Kohsar/AFP

Washington ne odustaje

Budući da je sudbina kabulske zračne luke, glavnoga izlaza iz Afganistana, nejasna nakon američkoga odlaska i talibanskog preuzimanja, Blinken je rekao da Washington nastoji pronaći načina da pomogne Amerikancima i ostalima koji možda odluče napustiti Afganistan kopnenim putem.

- Nemamo iluzija da će to biti lako ili brzo, rekao je.

General Frank McKenzie, zapovjednik Središnjeg zapovjedništva SAD-a, rekao je na brifingu u Pentagonu da je glavni američki diplomat Ross Wilson bio na posljednjem C-17 letu iz zemlje.

- Puno je emocija povezano s ovim odlaskom. Nismo izvukli sve koje smo željeli izvući iz zemlje. No da smo ostali dodatnih 10 dana, ne bismo uspjeli izvući sve van, rekao je McKenzie novinarima.

Predsjednik Joe Biden je u priopćenju branio svoju odluku da se drži roka za povlačenje američke vojske. Rekao je da će svijet držati talibane obveznima da dopuste siguran izlazak onima koji žele napustiti zemlju.

- Sada je naša 20-godišnja vojna prisutnost u Afganistanu završila, rekao je Biden koji je zahvalio američkoj vojsci na provedbi opasnog povlačenja. Američkoj naciji planira se obratiti u utorak poslijepodne.

image
Talibani u zračnoj luci
Wakil Kohsar/AFP

Talibani branili prolazak Amerikancima?

Veteran američke vojske kaže kako talibani posljednjih dana nisu dopuštali nekim Amerikancima da dođu u zračnu luku u Kabulu. Tvrdi da je s mnogima od njih bio u kontaktu.

- Kako se evakuacija bližila kraju, tako su talibani postajali sve nedostupniji za suradnju, izjavio Alex Plitsas i na Twitteru objavio fotografiju na kojoj se, tvrdi, vidi kako talibani na kontrolnoj točki zaustavljaju i brane prolaz ljudima s američkom putovnicom.

BBC u svom članku ipak dodaje kako nije mogao neovisno potvrditi Plitsasove tvrdnje.

Onesposobljeni zrakoplovi

A prije nego što je i posljednji vojnik napustio Afganistan, američka vojska pobrinula se da onesposobi svoje zrakoplove i vojna vozila ostavljena u kabulskoj zračnoj luci.

image
Talibani u zračnoj luci
Wakil Kohsar/AFP

General McKenzie potvrdio je kako su u Kabulu onesposobljena 73 zrakoplova, 70 taktičko oklopnih vozila i 27 Humveeja kako ih talibani ne bi koristili.

- Ti zrakoplovi nikad više neće letjeti. Nitko njima neće moći upravljati, ustvrdio je McKenzie.

Video koji je objavio novinar Los Angeles Timesa prikazuje talibane kako ulaze u hangar na aerodromu i pregledavaju američke zrakoplove.

Amerikancu su onemogućili i svoj raketni obrambeni sustav C-RAM koji je također ostao u kabulskoj zračnoj luci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:24