REZULTAT ZA 30 MINUTA

U Americi odobrena prodaja brzog testa na koronavirus za osobnu uporabu

Pribor koji proizvodi tvrtka Lucira Health može se dobiti na liječnički recept. Stoji manje od 50 dolara
Ilustracija
 Robyn Beck/AFP

Sjedinjene Države su u utorak žurno odobrile stavljanje na tržište brzog testa za osobnu uporabu za otkrivanje covida-19 koji daje rezultat za 30 minuta, u okviru borbe s pandemijom.

Američka agencija za lijekove (FDA) dala je odobrenje za taj nazalni test kojim se mogu koristiti svi od 14 godina naviše, ako sumnjaju u zarazu koronavirusom.

Pribor koji proizvodi tvrtka Lucira Health može se dobiti na liječnički recept i daje rezultat za 30 minuta. Kako navodi mrežna stranica Lucira Health, stoji manje od 50 dolara.

"FDA je odobrila prvi test #COVID-19 koji svatko može sam obaviti i očitati kod kuće. To je velik uspjeh koji svjedoči o našoj zauzetosti za veću dostupnost testiranja", rekao je ravnatelj FDA-e Stephen Hahn.

Žurno odobrenje je privremeno i uvjetno, a izdaje ga FDA kako bi odgovorila na izvanrednu situaciju kao što je pandemija. Može se povući i izmijeniti ako se naknadno pojave novi podatci o djelotvornosti i o neškodljivosti testa (lijeka).

FDA je još krajem travnja i početkom svibnja odobrila uporabu kućnih testova, ali za razliku od pribora Lucire Healtha, njihov nalaz mora potvrditi ovlašten laboratorij.

SAD je u utorak prijavio 11.340.563 oboljelih od covida-19 i 248.429 umrlih, pokazuju podatci uglednog sveučilišta Johns Hopkins. Oba podatka su crni rekordi na svjetskoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:29