SMRTNA KAZNA

U Americi prvi puta pogubili čovjeka dušikom, objavljene njegove zadnje riječi

Prema Informacijskom centru za smrtnu kaznu, Smith je prva osoba koja je ubijena korištenjem čistog dušika bilo gdje u svijetu

Kenneth Eugene Smith

 /Profimedia

U američkoj državi Alabami, osuđeni ubojica Kenneth Eugene Smith pogubljen je plinom dušikom, što je prvi put da je u SAD-u upotrijebljena ta metoda smrtne kazne, piše BBC.

58-godišnjem Smithu su odbijene dvije konačne žalbe na Vrhovnom sudu i jedna na saveznom žalbenom sudu, u kojima je tvrdio da je pogubljenje okrutna i neuobičajena kazna.

Godine 2022. Alabama je već pokušala, ali nije uspjela pogubiti Smitha smrtonosnom injekcijom.

Smith je još davne 1989. osuđen jer je kao plaćeni ubojica likvidirao suprugu propovjednika, Elizabeth Sennett.

Prema Informacijskom centru za smrtnu kaznu, Smith je prva osoba koja je ubijena korištenjem čistog dušika bilo gdje u svijetu.

Alabama i još dvije američke savezne države odobrile su upotrebu dušične hipoksije kao alternativnu metodu pogubljenja jer je lijekove koji se koriste u smrtonosnim injekcijama postalo jako teško nabaviti, zbog čega je u čitavom SAD-u pao broj egzekucija.

‘Večeras je Alabama učinila korak unatrag za čovječanstvo, rekao je Smith dok su ga u Holman Correctional Facility u Atmoreu pripremali za pogubljenje. ‘Hvala vam što me podržavate. Volim vas sve.‘

Nakon što je plin počeo ulaziti u njegovu masku, zatvorenik se navodno nasmiješio, kimnuo prema svojoj obitelji i dao im znak da ih voli.

Kako su kasnije rekli svjedoci, nakon dvije do četiri minute grčenja i oko pet minuta teškog disanja, Smith je proglašen mrtvim u 20:25 po lokalnom vremenu.

Udisanje dušika bez kisika uzrokuje razgradnju stanica u tijelu i dovodi do smrti.

Guvernerka Alabame, Kay Ivey, koja nije prisustvovala pogubljenju, potvrdila je Smithovu smrt.

‘Nakon više od 30 godina pokušavanja da izigra sustav, gospodin Smith je odgovarao za svoje užasne zločine‘, rekla je. ‘Molim se da je obitelj Elizabeth Sennett nakon svih ovih godina dobila zadovoljštinu.‘

Državni odvjetnik Steve Marshall rekao je da se to pokazalo kao ‘učinkovita i humana metoda pogubljenja‘, čime su pobijena ‘strašna predviđanja‘ aktivista i medija. ‘Pravda je zadovoljena‘, dodao je.

Povjerenik za zatvorski sustav Alabame, John Hamm, rekao je da se Smithovo drhtanje na kolicima činilo kao nenamjerni pokreti.

‘To je sve bila očekivana nuspojava koju smo predvidjeli kad smo istraživali dušikovu hipoksiju‘, rekao je Hamm.

Tijekom sudskog procesa je rečeno da se očekuje da će Smith izgubiti svijest unutar nekoliko sekundi i umrijeti za nekoliko minuta.

Smith je bio jedan od dvojice muškaraca osuđenih za ubojstvo gospođe Sennett u zločinu za koji su u ožujku 1988. primili 1000 dolara.

45-godišnjakinju su pretukli i izboli žaračem za kamin, a njezina smrt je inscenirana tako da izgleda kao slučajni upad u kuću i provala.

Njezin suprug, Charles Sennett, propovjednik koji je zapao u dugove, naručio je ubojstvo kako bi dobio novac od osiguranja. On se nedugo nakon ubojstva ubio.

Smithov kolega ubojica, John Forrest Parker, pogubljen je 2010.

Smith je na suđenju priznao da je bio prisutan kada je žrtva ubijena, ali je rekao da nije sudjelovao u napadu.

Žrtvin sin, Charles Sennett Jr., rekao je u da ne gaji nimalo simpatija prema Smithu.

‘Neki ljudi kažu da on (Smith) ne bi trebao toliko patiti. A koga je bilo briga hoće li moja mama patiti? Oni su je jednostavno izboli - više puta.‘

Smithov pravni tim je u priopćenju rekao je da je ‘duboko ožalošćen‘ njegovim pogubljenjem, ističući da je porota u njegovom slučaju glasala da mu se poštedi život, ali je sudac poništio tu odluku.

‘Ništa ne može poništiti tragične posljedice djela za koje je osuđen, uključujući bol obitelji i prijatelja Sennett‘, rekli su odvjetnici.

‘Međutim, Kennyjev život treba razmotriti u njegovom punom kontekstu.‘

Ranije u četvrtak, Odjel za zatvorski sustav Alabame objavio je kako je Smith proveo zadnjih 48 sati života.

Posjetili su ga članovi njegove obitelji, dva prijatelja, njegov duhovni savjetnik i njegov odvjetnik. Doručkovao je dva keksa, jaja, žele od grožđa, umak od jabuke i sok od naranče. Njegov posljednji obrok bio je odrezak i jaja s prženim krumpirima.

Alabama je prije dvije godine pokušala pogubiti Smitha smrtonosnom injekcijom, ali mu nisu uspjeli pogoditi venu.

U četvrtak navečer, Vrhovni sud mu je u posljednjem trenutku odbio odgodu. Tri liberalna suca nisu se slagala s odlukom većine predvođene konzervativcima.

‘Budući da nije uspjela ubiti Smitha u prvom pokušaju, Alabama ga je odabrala kao svog ‘pokusnog kunića‘ da testira metodu pogubljenja koja dosad nije testirana. A svijet to gleda‘, napisala je sutkinja Sonia Sotomayor.

Ta je odluka došla dan nakon što je Vrhovni sud odbio prihvatiti još jedan Smithov prigovor.

Neki medicinski stručnjaci osudili su pogubljenje dušikom, upozoravajući da bi moglo izazvati niz katastrofalnih posljedica, u rasponu od nasilnih konvulzija do preživljavanja u vegetativnom stanju.

Prošlog je tjedna Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava pozvao na obustavu pogubljenja, rekavši da bi ubijanje Smitha plinom moglo predstavljati mučenje ili drugo okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje prema međunarodnim zakonima o ljudskim pravima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:37