NOVI CENTAR SVIJETA

U arapskom zaljevu luksuza lani stvoreno 4 tisuće milijunaša, iza strelovitog rasta krije se mračna tajna

Ovdje Tom Jones pjeva za bogate Ruse, a Beyonce otvara luksuzne hotele, dok Ronaldo Rijadom kruži u svom Bentleyu, piše WSJ

Dubai, novi centar svijeta

Na terminalu za privatne zrakoplove u Dubaiju promet je u protekle tri godine utrostručen.

Dnevno ovdje slijeće 30-ak charter letova krcatih zapadnjačkim bogatašima koji, s makaronima i cappuccinom u rukama, dolaze utrošiti pare u neke od najbogatijih država na svijetu, piše Wall Street Journal.

Samo 800 kilometara dalje, u Rijadu, u penthouseu na vrhu poznatog Kingdom Towera obitava jedan od najpoznatijih nogometaša svijeta, Portugalac Cristiano Ronaldo koji je tamo stigao sa svojom djevojkom i djecom, nakon što se za iznos od 200 milijuna dolara godišnje pridružio saudijskom klubu Al Nassr.

image

Cristiano Ronaldo sa partnericom Georginom Rodriguez i djecom na otvorenju stadiona u siječnju

Fayez Nureldine/Afp/Profimedia/Fayez Nureldine/afp/profimedia

Dobro se uklapa u grad dok njime kruži u svom Bentleyu – kompletan Perzijski zaljev, piše WSJ, postao je magnet za ultrabogate europske i američke bankare, menadžere i IT inženjere iz Izraela, poglavito zbog činjenice da u ovim državama praktički nemaju poreza na dohodak, ali zato na raspolaganju imaju rastuću i izrazito vibrantnu umjetničku, sportsku i gastronomsku scenu.

U Dubaiju je početkom godine nastupala primjerice i Beyonce kojoj je plaćeno 24 milijuna dolara da pjeva na otvorenju luksuznog resorta Atlantis The Royal.

Boom se uglavnom događa na području Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, ali interesantan je i Qatar kojeg su mnogi zapadnjaci otkrili zahvaljujući nogometnom prvenstvu. Ipak, Perzijski zaljev prvenstveno raste na teret rata u Ukrajini koji je uzrokovao rast cijena krutih goriva, ali i promijenio globalne tokove ljudi, robe, novca i kapitala općenito.

image

Luksuzni automobili ispred hotela Four Seasons u Dubaiju svakodnevni su prizor

Sonia Moskowitz Gordon/Zuma Press/Profimedia/Sonia Moskowitz Gordon/zuma Press/profimedia

Usprkos nedavnom padu cijena goriva, UAE i Saudijska Arabija, piše WSJ, traže načine kako održati boom svojih ekonomija pa sve više posežu za liberalizacijom strogih zakona i propisa kako bi privukli sve više turista i radnika diljem svijeta.

Saudijska Arabija tako je lani imala jedan od najbrže rastućih BDP-a u svijetu, a očekuje se da će 2023. biti jednako lukrativna, dok UAE zaostaju za samo 7.6 posto, a Qatar je rastao po najvećoj stopi u posljednjih deset godina.

Sve to uzrokuje i promjenu odnosa snaga na svjetskoj razini.

Države Perzijskog zaljeva u ovoj su regiji postale najveći saveznik SAD-a usprkos činjenici da guraju i neke ekonomske interese koji zapadu na odgovaraju (recimo, visoke cijene naftnih derivata), a koje sabotiraju zapadnjačke pokušaje izolacije Rusije.

Saudijski princ Mohammed bin Salman i predsjednikom UAE Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan žele Perzijski zaljev pretvoriti u nezavisni centar moći pokušavajući se pomiriti s Iranom, a posebno pokušavajući stati na kraj dugogodišnjoj sirijskoj izolaciji koja se napokon nada eri prosperiteta, iako on nužno ne slijedi zapadnjačke interese.

image
Ma Xiping/Avalon/Profimedia/Ma Xiping/avalon/profimedia

Prema podacima američke CBRE Grupe, prodaja nekretnina u Dubaiju nikad nije bila veća, između ostaloga i zahvaljujući ruskom novcu, iako je klima tamo i dalje netransparentna, a sloboda govora pod upitnikom.

Saudijci koji kritiziraju vlast i dalje završavaju u zatvorima, homoseksualnost je još uvijek zabranjena, a iako su pravila ženskog odijevanja u Saudijskoj Arabiji nešto liberalizirana, i dalje su stroga, barem prema zapadnjačkim poimanjima.

image

Pogled na financijsko središte Dubaija

Sasha Pritchard/Zuma Press/Profimedia/Sasha Pritchard/zuma Press/profimedia

Ipak, vidljive su natruhe i socijalne liberalizacije – recimo, UAE je drastično smanjila poreze na alkohol, dozvolila nevjenčanim partnerima zajednički život te počela produljivati vize strancima, dekriminalizirani su i neki preparati s marihuanom, a izgledno je da bi uskoro moglo biti dozvoljeno i otvaranje casina.

Očekuje se da bi zabranu konzumacije alkohola uskoro trebala ukinuti i Saudijska Arabija koja je nedavno ženama dopustila da voze, kao i da se miješaju u javnosti s muškarcima s kojima nisu u rodbinskoj vezi.

Iako je Perzijski zaljev i ranije imao periode ekonomskog booma, stručnjaci ističu kako je ovaj različit jer se novac, umjesto u zapadnjačke obveznice i tržište kapitala raspoređuje uz nešto više rizika – države Perzijskog zaljeva znatno više ulažu u domaća tržišta, redom uvode korporativne poreze dok zahvaljujući poreznim olakšicama za radnike sve više uspijevaju privući stranu radnu snagu, posebno iz segmenta IT-a kao i hedge-fund menadžere zbog čega je dobar dio hedge fondova posljednjih godina otvorio svoje podružnice u Dubaiju.

image
Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

" Ljudi iz techa, mode, influenceri... Sve je to preselilo u Dubai", kazao je za WSJ Adel Martini, izvršni direktor Jetexa, globalne avio-kompanije za privatne letove.

UAE su istovremeno zabilježili najveći porast bogatih pojedinaca u 2022. godini (broj osoba koje vrijede preko milijun dolara narastao je za 4 tisuće na 92 tisuće), a cijelu stvar ilustrira anegdota prema kojoj je jedan bogataš iz Dubaija lani platio rekordnih 15 milijuna dolara za registarsku tablicu oznake P7.

Kako bi privukli još ljudi, UAE traže način kao smanjiti troškove zdravstvenog osiguranja te proširiti mirovinsko osiguranje na strance umirovljenike koji žive u UAE, a država je prihvatila i desetke tisuća Rusa koji sada Dubai nazivaju svojim domom.

" Doći ovdje je pitanje zdravog razuma", kazao je 27-godišnji Dmitri Klimovitsliy koji je zahvaljujući bijegu iz Petrograda uspio spasiti svoj marketing startup od zapadnjačkih sankcija.

image

Policajci u Dubaiju voze Bugattije

Marwan Naamani/Afp/Profimedia/Marwan Naamani/afp/profimedia

Ruska populacija u UAE sada broji 9 milijuna Rusa, broj ruskih putnika u zračnim lukama lani je narastao na njih 1.9 milijuna, ali navodno se pazi kako u zemlju ne bi ulazili oni za koje bi to zapad mogao držati spornim.

Bjeloruski organizator evenata Evgenij Morozov tako je 6. siječnja organizirao gala večeru uoči pravoslavnog Božića u balskoj dvorani poznatog hotela Burj Al Arab na kojoj je pjevao Tom Jones, a najskuplje se ulaznice prodavale po cijeni od čak 4 tisuće dolara...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:09