DUGOTRAJAN SPOR

U Ateni i Skoplju razgovori o imenu Makedonije

Zoran Zaev (lijevo) i Alexis Tsipras (desno)
 REUTERS

Grčki i makedonski premijer razgovarat će u subotu s dužnosnicima svojih zemalja kako bi utvrdili strategije prije novog pokušaja da riješe dugotrajan spor zbog makedonskog imena.

Aleksis Tsipras i Zoran Zaev sastat će se s parlamentarnim čelnicima i s drugim važnim političkim akterima u Ateni, odnosno u Skoplju, nekoliko dana prije dolaska UN-ova posrednika u tom sporu najavljenom za 29. siječnja i 1. veljače.

Izložit će mu svoje planove dok se nacionalisti na obje strane protive bilo kakvom popuštanju. Izgledi za rješavanje tog pitanja su porasli otkako su u Makedoniji socijaldemokrati Zorana Zaeva u svibnju preuzeli vlast od nacionalista VMRO-a.

UN-ov posrednik u razgovorima Matthew Nimetz predlaže pet imena za bivšu jugoslavensku republiku. U svakom se zadržava ime Makedonija, ali se dodaju pridjevi poput "gornja", "sjeverna" ili "nova", kako bi se razlikovala od grčke pokrajine.

Grčki nacionalisti odbijaju te prijedloge. Prošle nedjelje deseci tisuća prosvjedovali su u Solunu a za 4. veljače je zakazan velik prosvjedni skup u Ateni. Makedonski nacionalisti pak optužuju Zaeva da popušta, a ništa ne dobiva zauzvrat.

Tsipras i Zaev su se u srijedu susreli u Davosu na Svjetskom gospodarskom forumu i poručili da će se zauzeti za rješenje koje će biti prihvatljivo za obje strane. Zaev je rekao kako se nada da će se spor riješiti do srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2022 20:23