OPET KARANTENA

U Aucklandu se pojavila tri slučaja covida-19, premijerka naredila trodnevno zatvaranje grada

‘To bi mogao biti jedan od brže prenosivih sojeva prema kojemu moramo djelovati s visokim stupnjem opreza‘, rekla je Ardern
Jacinda Ardern
 Marty Melville/Afp/Profimedia

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern u nedjelju je naredila trodnevno zatvaranje za grad Auckland zbog pojave tri neobjašnjena slučaja covida-19 u zajednici.

Građanima najvećega novozelandskoga grada, kojih je 1,7 milijuna, naređeno je da ostanu kod kuće od ponoći, kad počinje karantena trećeg stupnja u kojoj se škole i tvrtke zatvaraju, osim osnovnih službi.

Ardern je rekla da je zatvaranje uvedeno samo zbog slučaja da "bi to mogao biti jedan od brže prenosivih sojeva covida prema kojemu moramo djelovati s visokim stupnjem opreza".

Premijerka je mjeru najavila nakon hitnog sastanka s drugim najvišim dužnosnicima u vladi. Rekla je da su odlučili oprezno pristupiti dok ne saznaju više o epidemiji.

Zaraženi su majka, otac i kći iz Aucklanda. Dužnosnici su rekli da majka radi u tvrtki koja pere rublje za zrakoplovne kompanije, a istražuju postoji li povezanost sa zaraženim putnicima. Žena sama nije ulazila u zrakoplove.

To je zatvaranje prvo u šest mjeseci i predstavlja značajan zastoj u uglavnom uspješnim naporima države da kontrolira virus.

Novi Zeland, s populacijom od 5 milijuna ljudi, prijavio je ukupno nešto više od 2300 zaraženih i 25 umrlih od početka pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:13