POKRENUTA PETICIJA

U Australiji se zahuktava debata: Evo čijim likom žele zamijeniti Elizabetu II. na novčanici od pet dolara

Novi kralj možda neće zamijeniti svoju majku na novčanici od pet dolara

Kraljica Elizabeta

 Tolga Akmen/Afp/Profimedia/Tolga Akmen/Afp/Profimedia

Prošlo je samo dva tjedna od smrti Elizabete II., no u Australiji se već zahuktala debata o tome koja bi se nacionalna ikona trebale naći na novčanici od pet dolara na kojoj je dosad bio lik kraljice.

Među najzanimljivijim inicijativama je ona da se na novčanicu od pet dolara stavi lik pokojnog zoologa Stevea Irwina. Peticiju su pokrenuli Vincent Wu i Kirby Miles s ciljem da se portret australskog aktivista za divlje životinje i popularne televizijske osobe nađe na novčanici s najnižom vrijednošću umjesto kralja Charlesa III.

Njihove bi nade mogle postati stvarnost, jer je pomoćnik ministra financija Andrew Leigh otkrio da novi kralj možda neće zamijeniti svoju majku na novčanici od pet dolara. Leigh je novinarima u Canberri rekao da će se monarh pojaviti na australskim kovanicama kao "stvar tradicije". Međutim, to neće biti slučaj s papirnatom novčanicom.

Na australskim je novčanicama postignuta jednakost spolova, jer svaka na jednoj strani ima neku važnu ženu iz povijesti Australije, a na drugoj muškarca. Pravilo ne vrijedi za novčanicu od pet dolara, koja je dosad na jednoj strani prikazivala kraljicu, a na drugoj parlament u Canberri.

Otkako je Rezervna banka Australije (RBA) prvi put 1967. godine izdala novčanicu od pet dolara, lica na njoj su se mijenjala. Prvo su se na pet dolara našli istraživač i botanist Joseph Banks i filantropkinja Carline Chisholm iz 19. stoljeća. Portret Elizabete II. tiskan je 1992. na prvoj polimerskoj novčanici.

U 2001. puštene su u optjecaj nove novčanice od pet dolara, koje su obilježavale stotu godišnjicu Federacije Australije, a na njoj su bili prikazani bivši premijer New South Walesa, Sir Henry Parkes, te spisateljica i sufražetkinja Catherine Helen Spence.

Online peticija na stranicama vlade da se na pet dolara stavi Irwinov lik već je prikupila više od 500 potpisa. Nakon 100.000 potpisa, o peticiji se raspravlja u Parlamentu.

"Smrt kraljice Elizabete II. i proglašenje kralja Charlesa III. postavljaju važno pitanje o budućnosti australske valute", naveo je Miles, jedano od pokretača peticije. "Stevea svi vole i postao je sinonim za australske vrijednosti koje cijenimo", rekao je Wu.

Irwin je prvi put bio nominiran za australsku valutu prije šest godina, kada je obožavatelj na stranici change.org pokrenuo online kampanju kako bi se Irwinov lik stavilo na novčanicu od 100 dolara. Peticija je skupila više od 31.000 potpisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:33