VAŽNA VIJEST

U Austriji prihod od digitalnog poreza U 2023. godini porastao na 103 milijuna eura!

Austrija će ove godine svojim printanim medijima isplatiti 40 milijuna eura potpore za 2023. i 2024. godinu

Ilustrativna fotografija

 Goran Sebelic/Cropix

Austrijska vlada objavila je da je u 2023. od digitalnog poreza prikupila 103 milijuna eura, odnosno 7,4 puta više nego prethodne godine. Austrija oporezuje prihode od internetskog oglašavanja tvrtki s globalnim prometom od najmanje 750 milijuna eura i domaćim prometom od minimalno 25 milijuna eura. Porez od 5 posto od iznosa koji naplaćuju za oglase plaćaju digitalne platforme poput Facebooka i Googlea.

U 2022. u austrijski proračun se slilo oko 96 milijuna eura od digitalnog poreza, objavilo je austrijsko ministarstvo financija. "Kontinuirano povećanje prihoda od digitalnog poreza potvrđuje učinkovitost naše strategije za osiguranje pravednosti u digitalnom dobu. Cilj nam je da tvrtke koje ostvaruju značajan prihod u Austriji daju svoj fer doprinos. Odlučni smo da i na međunarodnoj razini dođe do pravednog oporezivanje digitalnog gospodarstva", rekao je ministar financija Magnus Brunner.

U Austriji oglašavanje u klasičnim medijima podliježe porezu od 5 posto, a od 2020. naplaćuje se novi digitalni porez na online oglašavanje, na banere ili oglašavanje na tražilicama. Cilj njegovog uvođenja bio je osigurati pravednije oporezivanje digitalne ekonomije oporezivanjem prihoda tvrtki koje pružaju usluge online oglašavanja.

Austrija na svoj digitalni porez gleda kao na prijelazno rješenje dok se ne dogovore sveobuhvatna globalna pravila oporezivanja za digitalnu ekonomiju. Austrija je značajno uključena u pregovore i zalaže se za njihovo brzo okončanje i brzu primjenu, poručuju iz Beča.

image

Austrija od 2020. naplaćuje porez na online oglašavanje na velikim platformama poput Facebooka i Googlea

Joe Klamar/Afp

Nakon što je stiglo dugoočekivano odobrenje Europske komisije, Austrija će ove godine svojim printanim medijima isplatiti 40 milijuna eura potpore za 2023. i 2024. godinu. Čekajući odobrenje Bruxellesa, tek krajem studenoga austrijski parlament odobrio je isplatu tjednim i dnevnim novinama u ukupnom iznosu od 20 milijuna eura godišnje, s gornjom granicom od 1,5 milijuna eura po jednom mediju. Koliko će koja redakcija dobiti, ovisi o broju zaposlenih novinara i inozemnih dopisnika, ali i o dodatnim uvjetima: jesu li donijeli redakcijski statut te imaju li sustav upravljanja greškama, sustav osiguranja kvaliteta i plan napredovanja žena. Austrijska vlada pomaže printanim medijima kroz tri programa: kroz program podrške tisku, podrške kvalitetnom novinarstvu i podrške digitalizaciji medija. U odnosu na 2019. iznos vladine pomoći printanim medijima se ušesterostručio, objavio je bečki Der Standard.

O ovoj važnoj vijesti iz industrije izvijestila je i Hrvatska udruga digitalnih izdavača (HUDI) na svojim službenim stranicama.

Izvršni odbor HUDI čine Igor Cenić, član upravnog odbora Hanza Medie, Marin Katušić, direktor razvoja sadržaja, Index promocija, Maja Blumenšajn, direktorica novih medija Nove TV, Tonko Weissmann, izvršni potpredsjednik i član uprave RTL-a Hrvatska, Zoran Turković, izvršni direktor i član uprave u 24sata te Miran Pavić, osnivač i direktor Telegram Media Grupe; dok je predsjednik HUDI-ja Matej Lončarić, glavni direktor digitalnog poslovanja, CME Adria.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:26