UBLAŽILI KARANTENU

U Austriji se otvaraju se dućani, škole i muzeji, Kurz poziva na oprez: ‘Ne srljajte u šoping‘

Restorani i kafići morat će se strpiti do 7. siječnja kao i bazeni i fitnes centri. Ove godine nema božićnih sajmova.
Sebastian Kurz i bečki gradonačelnik Michael Ludwig
 Alex Halada

Austrijska vlada ublažila je u ponedjeljak ograničenja i otvorila dućane, škole i muzeje nakon tri tjedna stroge karantene, ali pozivajući na oprez jer je broj zaraženih i dalje visok.

Konzervativni kancelar Sebastian Kurz testirao se tijekom jutra kako bi potaknuo Bečane da se masovno testiraju. Kampanja testiranja je počela u petak u Beču i za sada nije privukla onoliki broj ljudi koliko se očekivalo.

Kurz je pozvao stanovnike da ne brzaju u dućane. "Još ima puno dana do Božića", rekao je, a prenijela je novinska agencija APA.

Mnogi su ipak krenuli u kupovinu. I učenici su se vratili u škole, osim srednjoškolaca koji i dalje prate nastavu online. Jedino maturanti idu ponovno fizički u školu.

Knjižnice, galerije i muzeji su ponovo otvoreni, ali restorani i kafići morat će se strpiti do 7. siječnja kao i bazeni i fitnes centri.
Ove godine nema božićnih sajmova.

Blizu 3000 oboljelih je umrlo u Austriji od početka pandemije, od oko 300.000 oboljelih, prema službenim podacima od ponedjeljka.

Bez obzira na mjere koje su na snazi, ta zemlja s 8,8 milijuna stanovnika ima svakodnevno više tisuća oboljelih, prosječno 3000 u posljednjih sedam dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 22:56