OD KORONAVIRUSA

U Banja Luci umro liječnik (37): ‘Spasio je brojne živote, ali ovu bitku nije dobio‘

Doktor Pekija je bio na prvoj crti borbe protiv koronavirusa te se zarazio od pacijenta kojeg je liječio
 Univerzitetski Klinički Centar Republike Srpske

Liječnik Marko Pekija (37) iz Klinike za intenzivnu medicinu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) preminuo je nakon više od mjesec dana borbe s koronavirusom, prenosi portal nezavisne.com.

- Liječnici, osoblje i svi zaposleni u našoj ustanovi imali su privilegiju što su poznavali uvaženog mladog liječnika, te što su imali priliku da s njim surađuju. Bio je vrhunski profesionalac, pun etike i entuzijazma pred kojim je bila blistava karijera.

Dr. Pekija je radio u Klinici intenzivne medicine za nekirurške grane UKC RS zbrinjavajući najkritičnije pacijente i spašavajući brojne živote, nažalost, bitku protiv nevidljivog neprijatelja nije dobio - piše u priopćenju UKC RS.

Doktor Pekija je bio na prvoj crti borbe protiv koronavirusa te se zarazio od pacijenta kojeg je liječio. U više od mjesec dana borbe s bolesti COVID-19, 18 dana je bio na respiratoru.

Pekija je iza sebe ostavio trudnu suprugu i dvoje djece.

- Dr Marko Pekija. Ljudina. Liječnik intenzivne njege UKC. Liječio je nesebično mnoge zaražene i teške pacijente. Zakačio ga je Covid od pacijenta i sam je proveo 18 teških dana na svojoj klinici na NIV respiraciji. Već je dvaput negativan, oporavak napreduje, a čeka treće dijete - objavio je prije nešto više od mjesec dana na Twitteru doktor Nenad Stevandić, zamjenik generalnog direktora UKC-a zajedno s fotografijom na kojoj je s liječnikom Pekijom.

Kako pišu nezavisne.com, Marko Pekija rođen je 8. rujna 1983. godine u Banja Luci. Medicinski fakultet u Banja Luci je završio 2013. godine gdje i stekao zvanje doktora medicine.

Nakon završenog fakulteta svoju profesionalnu karijeru je započeo u Domu zdravlja Prijedor 8. kolovoza 2013. godine. U Klinici intenzivne medicine Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske počeo je raditi 1. ožujka 2019. gdje je dobio specijalizaciju iz pulmologije.

U BiH 168 novozaraženih, sumnjivi slučajevi u Tuzli

U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je potvrđeno 168 novih slučajeva zaraze koronavirusom, devet osoba, među kojima je i jedan liječnik, umrle su, dok u bolnici u Tuzli pokušavaju utvrditi je li se kod dvije osobe koja su ranije oboljele od COVID-a infekcija vratila u nekom novom obliku.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, u Federaciji BiH testirano je 1133 uzoraka pri čemu je zaraza potvrđena kod 129 osoba, dok je u Republici Srpskoj nakon testiranja 586 uzoraka potvrđeno kako je njih 39 pozitivno na virus SARS-CoV-2.

Među tri zaražene osobe koje su umrle u tom entitetu je i liječnik Marko Pekija, s Klinike za intenzivnu skrb Kliničkog centra u Banjoj Luci.

Liječnici na Kliničkom centru u Tuzli istodobno pokušavaju utvrditi točno stanje dvije osobe koje su tamo primljene na liječenje kao zaražene, a zbog toga su i ranije hospitalizirane.

Ravnatelj Kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović je u odvojenim izjavama za medije kazao kako su u pitanju muškarac i žena kod kojih se sumnja na reinfekciju, no ona još nije potvrđena jer postoji i mogućnost da je riječ o "staroj", neizliječenoj zarazi.

Oboje su ranije liječeni te nakon toga po dva puta testirani na koronavirus, a nalazi su bili negativni, da bi se muškarac sa simptomima zaraze ponovo javio u bolnicu nakon 25 dana. Prije sedam dana hospitalizirana je i žena kod koje je po drugi put potvrđen virus SARS-CoV-2.

Muškarac je sada u stabilnom stanju, a žena, koja je pretrpjela moždani udar, težak je slučaj.

"Nama je ovo prvi slučaj. Ja sam čuo da je u Srbiji nešto slično bilo, ali takve informacije nisu potvrđene niti demantirane", kazao je Jusufović za televiziju N1.

Dodao je kako ovakvi slučajevi otvaraju pitanja o tome tko i kako može u organizmu stvoriti antitijela i koliko ona uopće mogu štititi od nove zaraze, a odgovore na to trebali bi dati imunolozi i mikrobiolozi. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:21