‘OKRUŽENJE STRAHA‘

U Banjoj Luci oštetili aute novinarima, Dodik lakonski poručio: ‘Možda su to sami napravili‘

Delegacija EU te napade povezuje s kritikama novinara na račun vlasti u Republici Srpskoj

Milorad Dodik
 

 Antonio Balić/Cropix

Delegacija Europske unije u BiH ocijenila je u četvrtak iznimno zabrinjavajućim napad na imovinu dvojice novinara u Banjoj Luci povezujući to s nasrtajima političara u Republici Srpskoj na slobodu medija.

Noću sa srijede na četvrtak na parkingu u Banjoj Luci oštećeni su automobili kojih su vlasnici novinari Nikola Morača i Aleksandar Trifunović.

Delegacija EU te napade povezuje s kritikama novinara na račun vlasti u Republici Srpskoj zbog nakane uvođenja kriminalizacije klevete u tom entitetu.

Predložene izmjene entitetskog kaznenog zakona predviđaju kriminalizaciju klevete i kazne veće i od 50 tisuća eura.

"Ovi napadi predstavljaju još jedan primjer teških uvjeta u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini i neprijateljskog okruženja koje postoji za slobodu medija u zemlji", stoji u izjavi.

Banjolučka policija je nakon što su prijavljena vandalska oštećenja automobila dvojice novinara objavila da traga za počiniteljima, no predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik taj je čin pokušao relativizirati kazavši i da nije nije isključeno da su novinari sami sebi oštetili vozila ne bi li tako napakostili vlastima.

"Rečeno mi je da ima indicija da su (novinari) sami organizirali tu aktivnost", kazao je Dodik na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci, pozivajući se na svoje izvore iz policije.

Pri tom je kazao da vlasti u RS "dobro znaju" koji su novinari u RS "patrioti" a koji, kako je kazao, "protežiraju politike iz inozemstva".

Delegacija EU u BiH na to je odgovorila porukom da od vlasti RS očekuje brze institucionalne i pravosudne mjere u pronalaženju počinitelja napada na novinare kao i provedbu mjera za jačanje slobode medija i sprječavanje sličnih izgreda u budućnosti.

Od najviših dužnosnika entiteta Delegacija EU očekuje da se suzdrže od neprimjerenih komentara koji doprinose stvaranju okruženja straha za novinare, navodi Delegacija u izjavi.

"Sloboda izražavanja i medija su temeljna načela i vrijednosti koje se očekuju od svake zemlje s perspektivom članstva u EU. U svakom demokratskom društvu, novinari moraju biti u mogućnosti obavljati svoj važan posao bez straha ili zastrašivanja", stoji u izjavu uz podsjećanje kako je zaštita slobode izražavanja i medija sastavni dio 14 prioriteta koje BiH mora ispuniti želi li postati članicom EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2023 12:21