PIŠE A. PALOKAJ

U Belgiji počeo novi lockdown, ministar zdravstva upozorava: ‘Prijeti nam korona-tsunami‘

Vlasti su bile primorane na ovakvu mjeru jer je situacija potpuno izvan kontrole i prijeti kolaps u bolnicama
 Ilustracija/Kenzo Tribouillard/AFP

Danas su u Belgiji stupile na snagu stroge mjere koje je nacionalno Vijeće usvojilo još u petak navečer, a koje su gotovo slične lockdownu, osim što će raditi škole i dopuštene su neke sportske aktivnosti za mlađe i za profesionalnu ligu.

Od ponoći do 5 sati ujutro u cijeloj državi je uveden policijski sat. Svi kafići i restorani su potpuno zatvoreni na mjesec dana. Svatko ima pravo biti u kontaktu sa samo jednom osobom izvan svog kućanstva, a u goste se mogu zvati najviše četiri osobe, i to iste, pod uvjetom držanja distance. Iza 8 sati navečer se neće smjeti prodavati alkohol.

Vlasti su bile primorane na ovakvu mjeru jer je situacija potpuno izvan kontrole i bolnicama prijeti kolaps. To pokazuju i brojke kojima Belgija ponovno obara crne rekorde. Prošlog tjedna je broj zaraženih bio oko 12000 dnevno (12 tisuća), u totalu znatno viši nego u cijeloj Njemačkoj koja ima osam puta više stanovnika.

Preko 250 novih pacijenata dnevno završi u bolnicama, a broj umrlih je sada preko 30 dnevno. U dva tjedna broj zaraženih se povećao za 220 posto.

Belgijski premijer Alexander de Croo je čak otkazao prvi posjet Nizozemskoj u novom svojstvu kako bi se posvetio borbi protiv pandemije.

Ministar zdravstva Frank Vandenbroucke je upozorio da Bruxellesu i Valoniji prijeti “tsunami”, odnosno situacija u kojoj više ništa neće biti pod kontrolom.

“Ako se broj zaraženih bude ovako povećavao, povećat će se i broj smještenih u bolnicama i to toliko da će se sve više odgađati prijem pacijenata s drugim bolestima koje nisu vezane uz Covid. Situacija u Bruxellesu i u Valoniji je najgora u Europi” rekao je ovaj ministar.

Doista, brojke u Belgiji su alarmantne u odnosu na broj stanovnika. Na 11 milijuna stanovnika preko 12.000 zaraženih dnevno je dramatično. U samo dva tjedna listopada u Belgiji je bilo dva puta više zaraženih nego tijekom tri mjeseca proljeća. Tada je Belgija imala i najveću stopu smrtnosti na svijetu. Na 60 tisuća zaraženih bilo je čak 9000 umrlih, što je bio najveći postotak na svijetu.

Ukupni broj do sada potvrđenih slučajeva zaraze je 220 tisuća, od čega je gotovo 16 tisuća slučajeva potvrđeno u drugom valu. Belgija testira oko 60 tisuća ljudi dnevno. Zbog velike navale u centrima za testiranje laboratoriji koji analiziraju uzorke ne uspijevaju na vrijeme dostaviti rezultate. Vlasti upozoravaju da će se rezultati mjera koje su stupile na snagu vidjeti tek nakon desetak dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:38