OPROŠTAJ ‘VRAGOVA‘

U Belgiji se tuguje nakon remija s Hrvatskom, ali velika marokanska zajednica u toj zemlji slavi

I belgijski mediji kao igrača utakmice izabrali su Joška Gvardiola: ‘Gotovo je sam zadržao Hrvatsku u ovom meču‘

Razočarani belgijski navijači nakon ispadanja sa Svjetskog prvenstva u Kataru

 Valeria Mongelli/AFP

Belgija tuguje nakon što je njihova nogometna reprezentacija, zlatna generacija, ispala sa Svjetskog prvenstva, iako svi priznaju da i nije previše zaslužila ići dalje.

Ali s druge strane, velika marokanska zajednica u Bruxellesu slavi uspjeh Maroka koji si je u jednoj od najtežih skupina, s Hrvatskom i Belgijom, osigurao prolazak u osminu finala kao prvi iz skupine.

Belgijci su zapravo svjesni da si nisu smjeli dopustiti da se moraju izvlačiti upravo u zadnjoj utakmici protiv Hrvatske.

Dnevni list na francuskom jeziku, Le Soir, navodi da je Hrvatska "dobro kontrolirala utakmicu", ali je imala i sreću.

Belgijski TV kanal na nizozemskom VRT ipak je poručio kako cijela država mora biti ponosna na ovu generaciju koja je bila treća na Svjetskom prvenstvu i godinama na prvom mjestu FIFA ljestvice. Gotovo svi mediji slažu se s time da je Belgija ukupno podbacila na ovom Svjetskom prvenstvu, da se možda protiv Hrvatske najviše i trudila, ali nije im bilo suđeno.

Internetska stranica TV postaje Sporza ipak priznaje da je ovakva Belgija zasluženo ispala.

"Belgija je bila očajna naprijed i tek nakon ulaska Lukakua počela je ozbiljnije zaprijetiti. Ali ni on nije iz četiri pokušaja uspio ubaciti loptu u gol i stoga se Belgija vraća doma", navodi portal Sporza. Isti medij spominje i dva crna rekorda. Prvi put u novom stoljeću Belgija nije prošla skupinu na jednom velikom turniru, Svjetskom ili Europskom prvenstvu. Prvi put Belgija je još od 1938. na tri utakmice zabila samo jedan gol, što je premalo na ovakvoj smotri.

Očekivano, i belgijski mediji kao igrača utakmice izabrali su Joška Gvardiola.

"Mladi Joško Gvardiol. Gotovo je sam zadržao Hrvatsku u ovom meču. Taj 20-godišnjak će nakon ovog Svjetskog kupa moći birati neki vrhunski klub".

Belgijci se u svojim reakcijama slažu da je došao i trenutak kad izbornik Roberto Martínez mora otići, što je on i učinio nakon utakmice. Belgijski izbornik u izjavi za belgijsku televiziju rekao je kako "ne žali ni za čim" te da vjeruje kako ovo nije kraj zlatne generacije koja sad morati podnijeti i teret tranzicije prema mlađim igračima koji dolaze.

Belgijci su zadnjih nekoliko godina bili ponosni na svoju nogometnu reprezentaciju. U jako polariziranoj državi nogomet i nacionalna reprezentacija bili su ono što je sve spajalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:16