PREGOVORI

U BEOGRAD STIŽE TAJANSTVENI AMERIČKI DUŽNOSNIK Što će Vučiću reći specijalni izaslanik SAD-a, čovjek zadužen za sankcije Rusiji?

 
Aleksandar Vučić
 Reuters

Srbija, odnosno provučićevski mediji i javnost posljednjih su dana u pravoj vojnoj euforiji.

Prvo su tako pompozno najavljeni zajednički manevri srpske i ruske vojske “Slavenski štit 2019.” i dolazak sofisticiranog ruskog proturaketnog sustava S-400 da su neki vučićevski tabloidi u ekstazi pisali “Slavite, radujte se - dolazi S-400” i naglašavali da je regija u panici jer te rakete “mogu pogoditi avione iznad Zagreba”.

Zatim je došla vijest da će “za koji mjesec” Srbiji biti isporučen ruski raketni sustav Pancir-S1, a predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da se Srbija ima pravo naoružavati kada to rade Hrvatska i Albanija (članice NATO-a). Slavilo se rusko-srpsko vojno bratstvo te ismijavali NATO i, posebno, susjedne zemlje koje su, kako su pisali, “bile u panici” zbog toga.

No, tada se doznalo da Srbija ima 11 puta veću vojnu suradnju s NATO-om (ali to se u vučićevskim tabloidima ne ističe) nego s Rusijom i da se NATO-ova uložena sredstva u Srbiji broje u desecima milijuna dolara, a ruska tek u tisućama dolara. Potom je zastupnik SNS-a Dragan Šormaz rekao da je u Srbiju stigao izložbeni model S-400, dakle bez bojevih raketa, a Vučićeva želja za ruskim oružjem odmah je dobila i američki odgovor.

Naime, Matthew Palmer, izaslanik State Departmanta za Balkan, odmah je priprijetio sankcijama oko ruskog naoružanja, a danas u Beograd stiže i tajanstveni Thomas Zarzecki (beogradski mediji navode da su i njegove fotografije rijetkost), čelnik tzv. radne skupine 231 koja je zadužena za sankcioniranje tvrtki i država koje surađuju s nekim tvrtkama ruskog vojnog kompleksa u koji spada i proizvođač Pancira.

Je li otpočela utrka u naoružanju na Balkanu? Šalje li Rusija - kao odgovor na jačanje vojnih proračuna i naoružavanje Poljske, baltičkih država, Hrvatske, Bugarske i Albanije te skorog ulaska Makedonije u NATO, preko koljena Srbije, svoje jedine europske saveznice - poruku svojim zapadnim suparnicima? I konačno, naoružava li se Srbija ili tek želi stvoriti takav dojam? I ako se naoružava, protiv koga se naoružava i za čiji interes? Ruski i svoj? Jesu li tu Rusija i Srbija našle interes - Vučić kako bi skrenuo misli nacije s Kosova jer mu je Palmer izravno poručio da što se tiče SAD-a, ponovno razmatranje statusa Kosova nije cilj pregovora.

Dakle, Vučiću je poslana nedvojbena poruka da je posljednji uvjet za prijem u EU međusobno priznanje Srbije i Kosova. Uz to, treba se stvoriti dojam ugroženosti, ali i poslati poruka svojoj javnosti (jer izbori su za pet mjeseci) da je on na braniku Srbije, a Moskva je krenula u završnu bitku kako bi od Srbije stvorila svoju utvrdu u NATO-ovu i EU okružju u Europi. Naime, Srbija i Rusija nedavno su potpisale sporazum o suradnji unutar proruske Euroazijske unije. Ruski je naum jednostavan - vezati Srbiju uz svoj gat što više. Vučić, koji stalno govori da je EU njegov strateški cilj, u sve je većem problemu jer ga Moskva vuče na svoju stranu, a iz Bruxellesa poručuju da malo “olabave” s Rusijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:10