TENZIJE NA VRHUNCU

U Beogradu je voda došla do ušiju: ‘Ako se ovo dogodi - Kosovo je za nas završena priča!‘

‘Na sjeveru Kosova će eksplodirati‘, kaže Vučićev vojni analitičar...

Kosovski policajci pokazuju oružje i vojnu opremu zaplijenjenu u selu Banjska u Mitrovici, 25. rujna 2023.

 /Afp

Milovan Drecun, član Vučićevog SNS-a, vojni analitičar te predsjednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, u razgovoru za Blic rekao je da ne sumnja da će situacija na sjeveru Kosova i Metohije eksplodirati. "Atmosfera je takva da Srbi tamo više ne mogu izdržati torturu koju sprovodi Albin Kurti", ispripovijedao je Drecun u narativu tipičnom za beogradski politički sluh.

"Jedini način koji Srbi vide za opstanak jest da se suprotstave prištinskoj vlasti", dodao je pa apelirao: "Oružje i sila nije najbolji način, nego dijalog."

Drecun je, u jednom trenutku razgovora, ustvrdio i kada bi se te u kojim okolnostima Srbija mogla zauvijek oprostiti s Kosovom.

"Za Zapad je važno da Kosovo postane članica NATO-a, a da bi se to dogodilo moraju suzbiti otpor zemalja koje su članice NATO-a i kojima nije u interesu da Kosovo to postane - kaže Drecun. "Jedini način na koji to mogu jest varijanta u kojoj bi Beograd bio spreman prihvatiti francusko-njemački plan. Da Kosovo tretiraju kao državu, da uspostave s Kosovom odnose na osnovu principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta, jer to su principi koji važe isključivo između dvije države. Mogli bi, na primjer, reći Španjolcima, pa evo vidite, nije ni Beograd morao priznati Kosovo de jure, ali se ne protive njenom članstvu u NATO-u, tako da je ne morate ni vi priznati de jure. Ako bi Kosovo ušlo i u program Partnerstvo za mir, mislim da bi priča za nas bila završena. Ništa posebno više ne bi mogli učiniti, prvenstveno zato što bi u tom slučaju bio primjenjen mehanizam kolektivne obrane u NATO-u i to bi za nas bila vrlo, vrlo teška situacija", zaključio je Drecun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:35