STIŽE METRO?

U Beogradu najavljen megaprojekt koji se najavljuje 50 godina, koštat će 4,4 milijarde eura!

Krajem godine trebala bi biti montirana krtica, gigantska mašina od 100 metara koja će probijati trasu prve linije Beogradskog metroa
Beograd, ilustracija
 Andrej Isakovic/AFP

Vlada Srbije otišla je korak dalje u gradnji podzemne željeznice u Beogradu, koja se planira još od početka sedamdesetih. Ministar financija Siniša Mali potpisao je danas memorandum o razumijevanju s francuskim kompanijama Alstom i Egis Rail te kineskom Power China.

Konačno ćemo ostvariti višedesetljetni san, naglasio je ministar Siniša Mali. U prve dvije linije Beogradskog metroa trebale bi biti uložene 4,4 milijarde eura. Krajem godine trebala bi početi gradnja prve linije metroa između beogradskih prigradskih naselja Železnika i Mirijeva. Ta će linija imati 21 postaju na trasi dužine 21,3 kilometra. Druga će linija ići od Mirijeva do Zemuna, najavio je ministar, sa 20 stanica na trasi od 19,2 kilometra. Trasa treće linije Beogradskog metroa još nije definirana. Prva vožnja na prvoj liniji planirana je za 2028. godinu.

Krajem prošle godine Srbija je s Francuskom potpisala sporazum o osiguranju 454 milijuna eura za prvu liniju metroa, prenosi B92. Francuske banke financirat će dio posla koji će raditi francuske kompanije, Kinezi će raditi građevinske poslove, a ministar Mali je rekao da se još vode pregovori s institucijama koje će osigurati financije za taj, osnovni dio posla.

Sada sklapamo mozaik izgradnje beogradskog metroa, poručio je ministar. Beogradskoj javnosti još je prije predstavljen veliki građevinski stroj dužine sto metara, takozvana krtica, koja će probijati trasu metroa. Samo za sklapanje tog stroja potrebno je 13 mjeseci plus tri mjeseca uštimavanja da bi mogao početi raditi. Ministar je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je omogućio da nastave s realizacijom višedesetljetnog sna. "Hvala predsjedniku Vučiću na povjerenju da se bavimo ovim projektom i da ga počnemo provoditi krajem godine. Ovo je povijesni projekt za sve nas", poručio je ministar Siniša Mali.

Ministar prometa Tomislav Momirović istaknuo je da je gradnja beogradskog metroa najkompleksniji projekt na Balkanu. Osim toga, Srbija trenutno gradi šest autocesta i brzu željezničku prugu te ulaže u pročišćavanje otpadnih voda. Nakon svih tih projekata Srbija će postati pravi lider na Balkanu, pohvalio se ministar. "Metro je samo kruna naših investicija", istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 17:25