SKANDAL

U Beogradu otvoren muzej Draži Mihailoviću: S razglasa se orile četničke pjesme, ulica bila blokirana

Igor Braunović, koji stoji iza ovog događaja, rekao je da mu se ostvario dječački san

Draža Mihailović

 Screenshot/x/

U Bregalničkoj ulici u Beogradu otvorena je spomen soba u kojoj se nalazi spomenik Dragoljubu Mihailoviću, javlja N1. Ulica je bila blokirana, a okupio se veliki broj ljudi. Aktivistkinja Aida Ćorović i predstavnice Žena u crnom bile su u blizini Kajmakčalanske ulice, a policija ih je spriječila da priđu.

Igor Braunović, koji stoji iza ovog događaja, rekao je da mu se ostvario dječački san te da se ovim "Draža Mihailović vratio kući", jer je na mjestu gdje se nalazi spomen soba - bivša kuća četničkog komandanta.

Poručio je da su njegovi istomišljenici spremni na pomirenje, ali da se "na našu sreću gotovo nemamo s kim miriti".

“Vratili smo se vjeri i naciji, kao što se Draža vratio kući”, rekao je Braunović.

Akademik Matija Bećković rekao je da je "na glavnom brdu prijestolnice srpskog naroda sahranjen onaj koji je ubio Mihailovića i ostavio ga bez groba", a nitko ne postavlja pitanje po kojem je to zakonu učinjeno.

Prema Bećkovićevim riječima, Mihailoviću nema premca među srpskim velikomučenicima, a “prije linča je ponavljao da nikada, nigdje i ni po koju cijenu pod njegovom komandom nije bilo suradnje s okupatorom”.

Kako javlja reporterka N1, s razglasa su se čule četničke pjesme, a neki od prisutnih nosili su majice Ravnogorskog pokreta.

Među okupljenima su, između ostalih, bili i Vojislav Mihailović, Matija Bećković, Miša Vacić i Mlađan Đorđević.

Inicijativa mladih za ljudska prava ovaj čin vidi kao posljednju fazu normalizacije četništva i četnika kao heroja i patriota.

“Ono što znamo o Dragoljubu Mihajloviću je da nije samo ratni zločinac, već i da je godinama surađivao s okupatorima”, rekao je Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:13