ŠUTNJOM IZRAZILI OČAJ

U Beogradu prosvjed zbog oslobađanja osuđenih za ubojstvo novinara Ćuruvije: ‘Ubili su pravdu, istina živi‘

U samu zgradu Žalbenog suda bila su uperena ogledala simbolično poručujući pravosuđu da pogleda svoj odraz

Beogradski prosvjed  ‘Za Slavka. Za nas kojima su izbili dah‘

 Andrej Isakovic/AFP

Nekoliko stotina novinara i građana prosvjedovalo je u ponedjeljak ispred Žalbenog suda u Beogradu, koji je oslobodio krivnje osuđene za ubojstvo novinara Slavka Ćuruvije, u šutnji noseći ogledala okrenuta prema zgradi suda kako bi simbolično ukazali na sliku današnjeg pravosuđa u Srbiji.

"Ubili su pravdu, istina živi", poruka je istaknuta na velikom transparentu pred zgradom suda, gdje se održao prosvjed "Za Slavka. Za nas kojima su izbili dah". U samu zgradu bila su uperena ogledala simbolično poručujući pravosuđu da pogleda svoj odraz.

Ivana Stevanović iz zaklade Slavko Ćuruvija pozvala je okupljene da 25 minuta provedu u tišini i pokažu sudu kako se osjećaju, za 25 godina koliko su čekali pravdu za ubojstvo novinara, ali nisu je dočekali.

Nakon velikog pritiska domaće i međunarodne javnosti, koji traje od petka, Vrhovno javno tužiteljstvo (VJT) Srbije u ponedjeljak je od Žalbenog suda zatražilo da mu dostavi spise predmeta u postupku za ubojstvo Ćuruvije radi "podnošenja zahtjeva za zaštitu zakonitosti".

U priopćenju VJT navodi se da taj zahtjev može biti podnesen protiv pravomoćne odluke suda kao izvanredni pravni lijek, zbog povrede zakona.

image

Beogradski prosvjed ‘Za Slavka. Za nas kojima su izbili dah‘

Andrej Isakovic/AFP
image

Beogradski prosvjed ‘Za Slavka. Za nas kojima su izbili dah‘

Andrej Isakovic/AFP

Ubojstvo novinara Slavka Ćuruvije, koje je naručila i organizirala država, ostaje nekažnjen zločin i 25 godina nakon što je počinjen te devet godina od početka suđenja, ocjena je Zaklade Slavko Ćuruvija, koja je pozvala na prosvjed.

Žalbeni sud u Beogradu u petak je oslobodio četvoricu osuđenih za ubojstvo novinara Slavka Ćuruvije 1999., nakon što je niži sud pripadnike nekadašnje srbijanske tajne službe dvaput proglasio krivima i osudio na 100 godina zatvora.

Zaklada, koja nosi ime ubijenog novinara, rekla je da odluka suda znači da se "pravosuđe predalo pred silom".

Ćuruvija, novinar i vlasnik listova Dnevni telegraf i Europljanin, ubijen je s više hitaca 11. travnja 1999. Atentat je počinjen u vrijeme kad je na čelu ministarstva informiranja bio Aleksandar Vučić, aktualni predsjednik Srbije.

Za to ubojstvo su tek 2015. optuženi tadašnji šef tajne službe Radomir Marković i trojica visokih dužnosnika službe, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak.

Žalbeni sud je ocijenio kako nema neposrednih i posrednih dokaza koji bi pouzdano potvrdili krivnju Markovića, Radonjića, Kuraka i Romića.

image

Beogradski prosvjed ‘Za Slavka. Za nas kojima su izbili dah‘

Andrej Isakovic/AFP

Takva sudska odluka potaknula je osude novinarskih udruga, građanskih pokreta i civilnog društva u Srbiji, regiji i svijetu. Reagirali su Reporteri bez granica, Međunarodna federacija novinara, State Department, EU, uz zajedničke ocjene da je to udar na slobodu medija u Srbiji, dodatna nesigurnost za novinare i pravljenje od njih novih meta jer su u poslu svakodnevno izloženi prijetnjama, napadima i otvorenom nasilju.

Živojin Rakočević iz Udruženja novinara Srbije (UNS) na prosvjedu je ocijenio da presuda Žalbenog suda znači "službeni kraj pravde".

"Ušli smo u zonu u kojoj živimo neku vrstu savršenog zločina, o kojem se zna sve, a pravde nema. Ovom šutnjom izražavamo svoj očaj. Od šutnje su se tresli temelji ovih zgrada", naveo je Živojin Rakočević.

Pojedini beogradski portali i mrežne stranice nevladinih medija u ponedjeljak su zatamnili svoje naslovnice i objavili tri datuma - Ćuruvijinu godinu rođenja, godinu ubojstva i 2024., kao simboličnu poruku da je dvaput ubijen.

image

Beogradski prosvjed ‘Za Slavka. Za nas kojima su izbili dah‘

Andrej Isakovic/AFP
image

Beogradski prosvjed ‘Za Slavka. Za nas kojima su izbili dah‘

Andrej Isakovic/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 06:03