EUROPA U PROBLEMU

U Berlinu sve ljući jer Rusi ne žele preuzeti ključnu turbinu, iz Moskve poručuju: ‘Prvo dajte dokumente...‘

Berlin insistira da oprema nije pod utjecajem sankcija i optužuje Rusiju da se ne pridržava ugovora iz političkih razloga

Olaf Scholz

 Sascha Schuermann/Afp

Ruski energetski gigant Gazprom tvrdi da je nemoguće preuzeti turbinu koja je nužna za opskrbu plinom Europi zbog zapadnih sankcija, piše BBC.

Dvanaest metara duga turbina sada je u Njemačkoj nakon što je vraćena iz Kanade gdje je bila na popravku.

Berlin insistira da oprema nije pod utjecajem sankcija i optužuje Rusiju da se ne pridržava ugovora iz političkih razloga.

Naime, nedavno je Gazprom drastično reducirao dostavu plina Europi, a glavni cjevovod Sjeverni tok 1 iz Rusije do Njemačke radi samo na 20 posto kapaciteta.

Moskva je prošle godine opskrbljivala EU s 40 posto prirodnog plina, a smanjenje opskrbe je uzrokovalo da seveleprodajne cijene dramatično povise.

U srijedu je njemački kancelar Scholz posjetio tvornicu Siemensa gdje se turbina nalazi i kazao je da je turbina spremna za slanje u Rusiju u bilo kojem trenutku.

- Ali netko mora reći: želim to imati, dodao je.

Moskva kaže da može reinstalirati turbinu i povećati opskrbu plinom kad dobije dokumente koji pokazuju da turbina ne potpada pod zapadne sankcije.

Gazprom je u više navrata ograničio protok plina kroz Sjeverni tok 1, glavni cjevovod iz Rusije u Njemačku.

- u lipnju je smanjen dotok na 40 posto kapaciteta, a rečeno je da je popravak turbine u Kanadi odgođen

- cjevovod je zatim zatvoren na 10 dana u lipnju, navodno zbog potrebe da se obave poslovi održavanja

- nakon ponovnog otvaranja Gazprom je smanjio dostavu na 20 posto prošle srijede, spominjući pritom tehničke probleme s jednom od dvije preostale turbine koje rade.

Niti dan nakon ruske najave veleprodajna cijena plina u Europi je povećana za 10 posto.

Iz Berlina kažu da ne postoje tehnički razlozi da bi Gazprom ograničio opskrbu i EU je opisao zadnju redukciju kao ‘politički motiviranu‘.

Krajem lipnja Njemačka je uvozila 26 posto plina iz Rusije. Pritom Nijemci nastoje osigurati opskrbu iz drugih izvora, planiraju se mjere za redukciju potrošnju i upozorava građane da će računi za energiju rasti.

Otvaranje paralelnog cjevovoda - Sjeverni tok 2 je obustavljeno od strane Njemačke kao odgovor na rusku agresiju na Ukrajinu, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:56