STANJE SVE GORE

U BiH 701 novi slučaj zaraze, 17 osoba umrlo u 24 sata, najteže u velikim gradovima

Prošlog tjedna, kada je dnevni prosjek testiranja bio oko tri tisuće, u BiH su zabilježene rekordne dnevne brojke novooboljelih
Ilustracija
 Samir Jordamovic/Anadolu

U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je potvrđen 701 novi slučaj zaraze koronavirusom a 17 zaraženih osoba umrlo je u u protekla 24 sata, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo.

Nakon testiranja 1833 uzorka zaraza je potvrđena kod 383 osobe iz Federacije BiH te kod 318 iz Republike Srpske.

Prošlog tjedna, kada je dnevni prosjek testiranja bio oko tri tisuće, u BiH su zabilježene rekordne dnevne brojke novooboljelih a maksimum je dosegnut u subotu kada je bilo čak 1265 takvih slučajeva.

Stanje je različito od jednog do drugog dijela zemlje. Dostupni podaci pokazuju kako su pojedinačno najveća središta zaraze i dalje najveći gradovi pa su tako u Sarajevu u protekla 24 sata potvrđena 152 nova slučaja a u Banjoj Luci ih je bilo čak 184.

Za Mostar su u ponedjeljak bili dostupni kumulativni podaci za cijeli protekli vikend po kojima je u tom gradu bilo 198 novooboljelih a u lokalnoj je bolnici umrlo šest zaraženih osoba.

Incidencija, odnosno broj zaraženih na 100 tisuća stanovnika u jednom tjednu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji sada je 416 što je daleko iznad prosjeka na razini države.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva Federacije BiH u ponedjeljak je donio odluku kojom se uvodi obveza nošenja zaštitnih maski i na otvorenome u cijelom entitetu. Do sada je ta obveza važila na području Sarajevske županije te u RS-u a sada je praktično proširena na cijelu državu.

U RS-u su zbog povećanja broja zaraženih postojećim mjerama odlučili dodati i onu o privremenom prekidu nastave u školama. Do kraja mjeseca učenici u tom entitetu će nastavu pratiti online a hoće li se nakon toga vratiti u svoje razrede ovisit će o epidemiološkoj situaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:54