SVE TEŽE STANJE

U BiH DO SADA 90 ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM U Republici Srpskoj pripremaju uvođenje policijskog sata

 AFP

Ukupni broj osoba zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini u subotu prije podne bio je 90 nakon što je tijekom dana potvrđeno kako je inficirana još jedna osoba iz Konjica.

Novi slučaj zaraze povezan je s već ranije utvrđenim izvorom odnosno s muškarcem iz Srbije koji je bio zaražen a došao je u Konjic 11. ožujka kako bi tamo sudjelovao na velikom skupu kojim je obilježavan rad tvornice streljiva "Igman".

Tada je zaražen veći broj osoba uključujući direktora tvornice. Virusom su se na tom skupu zarazile i tri osobe iz Sarajeva kod kojih je bolest potvrđena testiranjem u petak navečer.

Pojedinačno najveći broj zaraženih i dalje je s područja Banje Luke.

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač potvrdio je u subotu lokalnim medijima kako će zbog sve težeg stanja u tom entitetu uskoro biti uveden policijski sat.

Kazao je kako se samo čeka službena odluka kriznog stožera.

Od subote je u funkciji i osam šatorskih naselja koja su postavljena uz granične prijelaze unutar BiH a u njih će se smještati sve osobe koje ubuduće budu ulazile u tu zemlju.

Tamo će ostati u izolaciji 14 dana kako bi se spriječilo da eventualno prenesu zarazu.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je državljane svoje zemlje koji se trenutačno nalaze u inozemstvu da ne dolaze u BiH ako ne moraju sve dok traje kriza a od policijskih tijela zatražio je da bez ikakve zadrške poduzmu mjere prema neodgovornim pojedincima koji krše zapovijedi i odluke o zabranama kretanja i samoizolaciji.

„Predsjedništvo i ja kao predsjedatelj učinit ćemo sve što možemo kako bismo dali što učinkovitije odgovore na širenje koronavirusa. Pratimo sve što se zbiva i poduzima u svijetu protiv nevidljivoga neprijatelja kako bi štete za naše ljude i gospodarstvo bile što manje", kazao je Džaferović za "Dnevni avaz".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:49