KORONAVIRUS

U BiH dvostruko manji broj novozaraženih nego jučer, u Sloveniji 14 novih zaraza u 24 sata

U Bosni i Hercegovinu u nedjelju je zaraza koronavirusom potvrđena kod 158 osoba
 Xinhua/avalon.red/Avalon Editorial/Profimedia

U Bosni i Hercegovini u nedjelju je zaraza koronavirusom potvrđena kod 158 osoba što je značajno smanjenje u usporedbi s prethodna dva dana.

Prema podacima koje su objavili entitetski zavodi za javno zdravstvo u protekla 24 sata testirano je 1155 uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 124 osobe s područja Federacije BiH te kod 34 iz Republike Srpske.

Pojedinačno je najviše novih slučajeva u Sarajevu gdje je zaraza od subote potvrđena kod 30 osoba.

U subotu je dosegnut rekordni dnevni broj novozaraženih kada je bilo čak 316 takvih slučajeva dok ih je dan ranije bilo 110. To su bile najveće brojke još od pojave zaraze u ožujku.

Od pojave virusa SARS-CoV-2 u BiH je zaraženo 6650 osoba, a 216 je umrlo od zdravstvenih komplikacija prouzročenih zarazom.

Vlasti u BiH naložile su strogo poštivanje propisanih mjera higijensko-epidemiološke zaštite. Nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima kontrolirat će se znatno strože, a minimalna propisana kazna za kršenje te obveze je dvije tisuće kuna.

U Sloveniji potvrđenih 14 novih zaraza u 24 sata

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 560 testiranja potvrđeno 14 novih zaraza koronavirusom, objavila je u nedjelju slovenska vlada.

To je 20 zaraženih manje nego što ih je potvrđeno prethodni dan, kad su sa znatno više testiranih, njih 1159, otkrivena 34 slučaja, najviše u jednom danu od sredine travnja.

Trenutačno je hospitalizirano 16 pacijenata, ali nijedan ne treba intenzivno liječenje.

Od početka epidemije u Sloveniji ukupno je potvrđeno 1841 zaraza, a umrlo je 111 ljudi. Trenutačno je u zemlji prisutan 261 aktivan slučaj zaraze.

Direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek izjavio je da je Slovenija u fazi kad ide prema vrhu drugog vala epidemije. U izjavi za medije ustvrdio je kako očekuje da će se epidemiološka slika do kraja mjeseca stabilizirati s manje novih slučajeva, "ako se u međuvremenu nešto posebno ne bi dogodilo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:44