ZARAZA NE JENJAVA

U BiH ispod 1700 novozaraženih, blagi pad u odnosu na početak tjedna, umro 76 osoba

Atkivnih slučajeva je nešto više od 33 tisuće slučajeva, a broj novozaraženih u jednom tjednu na 100 tisuća stanovnika je 322.
Ilustracija
 Jure Makovec/AFP

U Bosni i Hercegovini u četvrtak je zabilježen blagi pad dnevnog broja novozaraženih u odnosu na početak tjedna, no u toj zemlji i dalje je veliki broj smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo i vlasti distrikta Brčko, od srijede su provedena testiranja na nešto više od pet tisuća uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 1698 osoba.

U protekla 24 sata umrlo je 76 osoba kod kojih je ranije dijagnosticiran covid-19.

Početkom tjedna BiH je dosegnula rekordne dnevne brojke novozaraženih, koje su bile blizu dvije tisuće, a i dnevni broj mrtvih dva dana zaredom bio je veći od 90.

Prema dostupnim podacima koji se odnose na Sarajevo kao dosadašnje najveće žarište zaraze, i tamo je u četvrtak zabilježen blagi pad broja novih slučajeva. Tamo su potvrđena 354 nova slučaja, dok je u prethodnim danima ta brojka redovito bila veća od 500.

Od izbijanja epidemije u ožujku prošle godine u BiH je zaraza koronavirusom do sada potvrđena kod 171 tisuće osoba, a 6601 zaraženih je umrlo.

Trenutačno se aktivnim smatra nešto više od 33 tisuće slučajeva, a incidencija odnosno broj novozaraženih u jednom tjednu na 100 tisuća stanovnika je 322.

U BiH su i dalje na snazi mjere ograničenja koje podrazumijevaju zabranu rada ugostiteljskih objekata u većem dijelu zemlje te noćni policijski sat u Federaciji BiH.

BiH je do sada za svoje stanovnike osigurala tek oko 150 tisuća doza cjepiva protiv koronavirusa, a za sada nema naznaka kada bi moglo početi masovnije cijepljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:24