VJERUJU U REZULTATE

U BiH počelo cijepljenje protiv koronavirusa ruskim Sputnjikom V: ‘Čekali smo punu godinu‘

Prve doze Sputnjika V dopremljene su u BiH na temelju posebnog ugovora kojega su vlasti RS sklopile s ruskim proizvođačem
 Ilustracija/ATTA KENARE/AFP

U Bosni i Hercegovini u petak je počelo procjepljivanje protiv koronavirusa, a prve doze cjepiva ruske proizvodnje primili su ravnatelj Kliničkog centra u Banjoj Luci i tamošnji zdravstveni djelatnici.

Uz izravni televizijski prijenos entitetskog javnog servisa Republike Srpske ravnatelj KC-a Vlado Đajić primio je prvu dozu cjepiva Sputnjik V, a nakon njega cijepljeni su i ostalih sedamdesetak zaposlenih u banjolučkom Kliničkom centru.

"Cjepivo smo čekali punu godinu, no u njegove rezultate sad vjerujemo", rekao je Džajić dodajući kako se prvi cijepio kako bi osobnim primjerom pokazao da je cjepivo pouzdano te da nema razloga za strah od propratnih učinaka.

Ravnatelj banjolučke bolnice i njegovi zaposlenici primili su cjepivo iz probnog kontigenta od dvije tisuće doza, koji je iz Rusije dopremljen prije desetak dana kako bi se u laboratoriju u BiH potvrdila njegova ispravnost. Nakon što je Agencija za lijekove BiH dala odobrenje za uporabu ovog cjepiva, preostale su doze iskorištene kako bi se na simboličan način označio početak kampanje procjepljivanja.

Ministar zdravstva RS Alen Šeranić izjavio je kako će se i on cijepiti čim stignu dodatne doze već kupljenog cjepiva, ističući kako je na tržištu postignuta najpovoljnija moguća cijena.

BiH je ranije naručila 1,23 milijuna doza cjepiva zapadnih proizvođača posredstvom UN-ova programa COVAX te još 900 tisuća u suradnji s EU, no ništa od toga još nije isporučeno.

Prve doze Sputnjika V dopremljene su u BiH na temelju posebnog ugovora kojega su vlasti RS sklopile s ruskim proizvođačem. Naručili su ukupno 400 tisuća doza dostatnih za cijepljenje 200 tisuća ljudi.

Isporuku do 100 tisuća doza ruskog cjepiva vlasti u Banjoj Luci očekuju do kraja veljače.

Vlasti Federacije BiH i dalje očekuju cjepivo zapadnih proizvođača, a prvim dozama Pfizerova cjepiva nadaju se sljedećeg tjedna, kako bi i u tom entitetu počeli s procjepljivanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:00