ČETVRTI VAL

U BiH potvrđeno 617 novih slučajeva zaraze, osmero preminulih od covida-19

Obje doze je u BiH primilo tek 300 tisuća ljudi, dok je jednu dozu primilo manje od 600 tisuća stanovnika
Cijepljenje u Sarajevu, ilustracija
 Elvis Barukcic/AFP

U Bosni u Hercegovini u srijedu je zabilježen nagli skok dnevnog broja novozaraženih koronavorusom jer je potvrđeno 617 takvih slučajeva, a osam zaraženih osoba je preminulo u prethodna 24 sata.

U utorak su u cijeloj zemlji potvrđena 522 novozaražena, a od 8. kolovoza bilježi se stalni trend rasta dnevnog broja novih slučajeva.

Zdravstveni stručnjaci procjenjuju da je to početak četvrtog vala pandemije nakon srpanjskog zatišja s dvoznamenkastim dnevnim brojkama novozaraženih.

Više od 100 novih slučajeva zaraze u srijedu je potvrđeno u Sarajevskoj županiji, no stanje u Federaciji BiH i dalje je najgore u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj te Livanjskoj županiji.

U Republici Srpskoj pojedinačno je najviše zaraženih u Banjoj Luci gdje je od utorka potvrđeno 40 takvih slučajeva, a slijedi Trebinje s 27 novozaraženih.

Postotak cijepljenih osoba u BiH i dalje je razmjerno malen jer je prvu dozu primilo manje od 600.000 stanovnika, a obje doze oko 300.000 ljudi.

Iako je ta država uspjela nadoknaditi zaostatak u nabavci cjepiva iz prve polovice ove godine, sada se suočava sa smanjenim interesom za cijepljenje zbog čega epidemiolozi strahuju od razbuktavanja pandemije.

U cijeloj BiH do sada je od izbijanja zaraze u ožujku prošle godine potvrđeno nešto više od 211 tisuća slučajeva zaraze, a preminulo je 9758 zaraženih osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:14