‘NIJE TRADICIJA‘

U BiH ratuju plakatima, sad su se i u Zenici pojavile poruke protiv Božića i Nove godine: ‘Šire mržnju‘

"Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka", pisalo je na velikom panou.

Zenica

 Armin Durgut/Zuma Press/Profimedia

Nepoznate osobe postavile su u Zenici pano s porukom da proslava novogodišnjih blagdana nije tradicija Bošnjaka čime se produbljuje sukob nastao u BiH problematiziranjem božićnih i novogodišnjih čestitki u Bužimu ranije ovog tjedna.

"Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka", pisalo je na velikom panou postavljenom na prometnom mjestu, neposredno uz jedan trgovački centar u Zenici.

Nakon što se informacija o tome u utorak munjevito proširila društvenim mrežama plakat s tom porukom u večernjim satima prebojan je što je odmah pozdravila Naša stranka (NS), dio vladajuće većine u zeničkoj gradskoj skupštini.

"Čestitamo građanima Zenice na odlučnom buntu. Ovo je veliko ne podjelama", navodi NS i poručuje da Djed Mraz i Nova godina jesu i ostat će tradicija građana Zenice kao i svi drugi vjerski i sekularni blagdani.

Tko je postavio sporni plakat i tko ga je uništio nije poznato no taj je incident dobio veliku pozornost u lokalnim medijima jer se dogodio samo dan pošto je lokalni ogranak Stranke demokratske akcije (SDA) u Bužimu u sjeverozapadnom dijelu zemlje BiH prosvjedovao zbog činjenice da su premijer i predsjednik skupštine Unsko-sanske županije također porukama na panoima uz cestu čestitali Božić i Novu godinu.

SDA je ocijenila da takve čestitke vrijeđaju Bošnjake pa je čak zatražila ispriku županijskih dužnosnika.

"Ako ovo sada dopustimo iduće godine ne bi nas začudilo da u centar grada donesu slamu i jaslice", stajalo je u reagiranju SDA Bužima.

SDA-ov općinski načelnik Mersudin Nanić nakon toga je naredio komunalnoj službi uklanjanje plakata s blagdanskim čestitkama što je izazvalo brojne osude.

Iz lokalnog SDP-a kazali su da je Nanićev postupak neprihvatljiv, a načelnika iz stranke Narodni europski savez (NES) optužili su da zabranom čestitanja blagdana širi vjersku i nacionalnu mržnju.

"Najoštrije osuđujemo ovaj sramni čin izazivanja nacionalne i vjerske mržnje. Pozivamo središnjicu SDA da isključi načelnika Nanića iz svoga članstva u staraci i i raspusti općinski odbor Bužim koja je pokrovitelj ovakve politike, a načelnika Nanića da bez odlaganja podnese neopozivu ostavku", stoji u reagiranju iz te stranke.

Pokojni čelnik SDA Alija Izetbegović je još 1996. prvi put problematizirao proslavu Nove godine u BiH s tezom da to nije dio tradicije Bošnjaka no od te je kampanje bio prisiljen odustati suočen s brojnim kritikama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:17