MUKONTRPAN PROCES

U BiH se nastavljaju pregovori o izbornoj reformi: ‘Ako se dogovore bit će bliže članstvu u EU‘

Josep Borrell je osobno u srijedu tijekom boravka u BiH pozvao lokalne političare da rade na očuvanju stabilnosti zemlje...

Angelina Eichhorst

 Elvis Barukcic/Afp/Profimedia

Dužnosnici Europske unije, SAD-a i OESS-a najavili su u četvrtak u Sarajevu nastavak pregovora s političarima iz BiH čiji je cilj dogovor o izmjenama ustava i izbornog zakona što otvara put ka nastavku europskih integracija, pozvavši pritom stranačke lidere da ne propuste priliku.

Ravnateljica pri Službi za vanjske poslove EU-a (EEAS) Angelina Eichhorst koja je stigla u BiH kazala je kako rat Rusije protiv Ukrajine kreira novu realnost na kontinentu zbog čega je nužno što prije provesti očekivane reforme.

Podsjetila je kako je i visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnost Josep Borrell osobno u srijedu tijekom boravka u BiH pozvao lokalne političare da rade na očuvanju stabilnosti zemlje, ali i na dogovoru o izmjenama ustava i izbornog zakona kako bi se omogućila prava svim građanima BiH da biraju i budu birani.

"Pozivamo političare u BiH da hitno preuzmu odgovornost za to", kazala je Eichhorst, pojašnjavajući kao joj je Borrell dao jasne upute da zajedno s američkim partnerima nastavi pomagati proces usuglašavanja i nalaženja pravnog okvira za reformu.

Istaknula je kako paket reformi koji se dogovara mora biti u cijelosti usuglašen sa stajalištima Venecijanske komisije Vijeća Europe čiji će stručnjaci sudjelovati i u narednoj fazi pregovora, a za sve je opet potrebno osigurati dvotrećinsku većinu u parlamentu BiH kako bi se ustav i izborni zakon promijenili.

"Dogovori li se to, BiH će biti značajno bliže statusu kandidata za članstvo u EU-u što je povijesna prilika koju ne bi trebalo propustiti", kazala je Eichhorst, odbijajući komentirati konkretne modele koji su ponuđeni, ali je potvrdila kako je i dalje sporna uloga Domova naroda u parlamentima na državnoj i entitetskoj razini.

Novi veleposlanik SAD-a u BiH Michael Murphy koji je tu dužnost preuzeo prije nepuna dva tjedna potvrdio je kako će u nastavku pregovora on predstavljati američku administraciju.

Tu je ulogu do sada imao Matthew Palmer kao posebni izaslanik SAD za izboru reformu, a on je sada premješten na dužnost zamjenika američkog veleposlanika u Velikoj Britaniji.

"Nastupila je nova geopolitička realnost u Europi uključujući zapadni Balkan koja otvara nove mogućnosti za BiH a političari sada trebaju iskoristiti priliku koja im se pružila", kazao je Murphy, dodajući kako se nada da će u narednih nekoliko dana pregovori biti uspješno završeni.

Pojasnio je kako će međunarodna zajednica pomoći da bi se postigao kompromis i konsenzus, ali to ne znači bilo kakav dogovor nego onaj koji će jamčiti integritet izbornog procesa.

Voditeljica misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u BiH Kathleen Kavalec kazala je kako se BiH kao članica te organizacije ranije obvezala na primjenu svih demokratskih izbornih standarda a to znači da u rasprave o izbornim reformama treba uključiti sve pa i građane i nevladine udruge čiji prijedlozi također moraju biti uvaženi.

Snažno je podržala neformalnu inicijativu pod nazivom Skupština građana BiH koja je definirala svoj prijedlog izbornih reformi, a on u biti zagovara neizravni izbor četiriju članova Predsjedništva BiH u državnom parlamentu te ukidanje domova naroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 02:40