TEŠKO STANJE

U BiH su u petak potvrđena 282 nova slučaja zaraze koronavirusom, umrlo je devet ljudi

Medicinske ustanove zasad uspijevaju odgovoriti izazovima, ali treba uložiti i dodatne napore kako bi se stanje stabiliziralo
Sarajevo
 -/Xinhua News/Profimedia

U Bosni i Hercegovini u petak su potvrđena 282 nova slučaja zaraze koronavirusom, a u protekla 24 sata 9 je osoba preminulo, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.

U bolnicama u Federaciji BiH testirano je 759 uzoraka, a infekcija je potvrđena u 198 slučajeva.

Pojedinačno je najveći broj novozaraženih na području Sarajeva gdje je u protela 24 sata zaraza potvrđena kod 94 osobe, a umrla su tri stanovnika glavnog grada BiH koja su bila zaražena.

U Republici Srpskoj testirana su 292 uzorka od kojih su 84 bila pozitivna na virus SARS-CoV-2. Tamo je najviše novozaraženih na Palama i u Banjoj Luci gdje je bilo16 odnosno 15 novih slučajeva. U tom su entitetu prijavljena i četiri smrtna slučaja povezana sa zarazom koronavirusom.

Ukupni broj osoba u BiH kod kojih je od početka epidemije potvrđena zaraza koronavirusom sad je veći od 13.500, a 392 zaražene osobe su umrle.

Zdravstvene vlasti u toj zemlji smatraju kako je stanje teško, no medicinske ustanove zasad uspijevaju odgovoriti izazovima.

- Stanje je dosta teško, ali ga još uvijek kontroliramo. Potrebno je uložiti i dodatne napore kako bi se stanje stabiliziralo većim i jačim angažiranjem inspekcija kao i ministarstava unutarnjih poslova - rekao je u petak pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez nakon sastanka s entitetskim premijerom Fadilom Novalićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:59