COVID U REGIJI

U BiH u petak 218 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najveći broj zabilježen u Sarajevu

Od pojave epidemije u ožujku u BiH je dosad zaraženo više od 7700 osoba, a umrle su najmanje 243 osobe
Sarajevo
 ELVIS BARUKCIC/AFP

U Bosni i Hercegovini u petak je potvrđeno 218 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvjestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.

Bolnice u Federaciji BiH testirale su 1283 uzorka, a zaraza je potvrđena u 122 slučaja. U Republici Srpskoj testirano je 528 uzoraka od kojih je 96 bilo pozitivno na koronavirus.

Pojedinačno je najveći broj novozaraženih u Sarajevu gdje je potvrđeno 37 novih slučajeva, a u Banjoj Luci je 14 novozaraženih.

U Sarajevu su od četvrtka umrle još dvije osobe čije je zdravstveno stanje bilo ugroženo zarazom koronavirusom, a jedan smrtni slučaj prijavljen je i u Bijeljini.

Od pojave koronavirusa u ožujku u BiH je dosad zaraženo više od 7700 osoba, a prema dostupnim podacima umrle su najmanje 243 osobe. Točne podatke o ukupnom broju umrlih u BiH teško je pratiti u realnom vremenu jer ih prikupljaju i objavljuju različite institucije, a onda ih s najmanje dan do dva zakašnjenjenja sistematizira državno Ministarstvo civilnih poslova.

Voditelj ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH Viktor Olsavski rekao je kako je stopa smrtnosti povezana s koronavirusom u toj zemlji zapravo niža nego u većini drugih zemalja. On je za sarajevski "Dnevni avaz" od petka izjavio kako je ta stopa tu BiH trenutačno 3,22 posto dok je globalna 4,49 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:08