NOVA OGRANIČENJA

U BiH više od 1400 novozaraženih: ‘Ne bi me čudilo da do ponedjeljka popunimo bolnice‘

Najveće žarište u Federaciji BiH i dalje je Sarajevska županija, gdje su od četvrtka otkrivena još 674 slučaja zaraze
  
 Samir Jordamovic/Anadolu agency via AFP

U Bosni i Hercegovini u petak je potvrđeno nešto više od 1400 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 44 zaražene osobe su umrle, dok vlasti uvođenjem dodatnih mjera ograničenja pokušavaju spriječiti nekontrolirano širenje zaraze.

Dnevni broj novozaraženih u petak je bio manji u usporedbi s prethodna dva dana, no istodobno je i dalje veliki udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih.

U Federaciji BiH tako su testirali nešto više od dvije i pol tisuće osoba, a pozitivnih je bilo čak 958. U Republici Srpskoj je nakon testiranja oko tisuću uzoraka utvrđeno kako je njih 414 bilo pozitivno. U distriktu Brčko testirali su 105 osoba, a utvrđeno je kako su 64 zaražene.

Najveće žarište u Federaciji BiH i dalje je Sarajevska županija, gdje su od četvrtka otkrivena još 674 slučaja zaraze, a čak 21 ranije zaražena osoba je preminula. Na COVID odjelima u dvije sarajevske bolnice trenutačno se liječe 724 zaražena pacijenta s težom kliničkom slikom.

Županijske su vlasti zbog stalnog pogoršavanja stanja odlučile uvesti dodatne mjere ograničenja pa će tako od petka navečer zabrana kretanja biti na snazi od 21 sat, a od subote se zatvaraju svi ugostiteljski objekti, no sve prodavnice moći će nastaviti raditi uz strogi nadzor. Uvedena je zabrana okupljanja više od 10 osoba. Ove će mjere biti na snazi dva tjedna odnosno točno do Uskrsa.

Uvođenje dužeg policijskog sata uslijedilo je i u Zapadno-hercegovačkoj županiji i tamo će noćna zabrana kretanja vrijediti od 20,30 sati do 5 sati ujutro.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji od četvrtak su otkrivena 173 nova slučaja zaraze, šest je osoba umrlo, a na liječenju u Kliničkom centru u Mostaru je 95 zaraženih.

U RS najveće žarište i dalje je Banja Luka, gdje je u protekla 24 sata otkriveno 116 novooboljelih, a aktivnim se smatra više od dvije tisuće slučajeva zaraze.

Zamjenik ravnatelja banjolučkog Kliničkog centra Slobodan Hajder kazao je u petak kako je na njihovom COVID odjelu sada na liječenju oko 350 zaraženih pacijenata s težim stanjem te je upozorio kako su smještajni kapaciteti gotovo popunjeni unatoč činjenici da je ovog tjedna za liječenje zaraženih koronavirusom osigurano još 60 kreveta.

"Ako budu ovakvi trendovi ne bi me čudilo da do ponedjeljka sve popunimo", kazao je Hajder na konferenciji za novinstvo. Upozorio je kako je zdravstveni sektor i pod sve većim financijskim pritiskom jer dan bolničkog liječenja pacijenata s dijagnozom COVID-19 u BiH stoji oko 750 konvertibilnih maraka odnosno tri tisuće kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:08