‘MARŠOM PROTIV TERORA‘

U Bjelorusiji se očekuje novi masovni prosvjed protiv Lukašenka: ‘Objavio je rat svome narodu‘

Organizatori prosvjeda tvrde da Lukašenko koristi nasilje kako bi se održao na vlasti
 Stringer/AFP

Deseci tisuća ljudi trebali bi se okupiti na novim prosvjedima u nedjelju protiv bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka, koji su počeli nakon spornih izbora u kolovozu.

Oporba je prosvjed nazvala "Maršom protiv terora", u smislu povećanog nasilja protiv prosvjednika i opozicije koje provode policija i sigurnosne snage.

"Objavio je rat svome narodu", rekli su organizatori u obraćanju javnosti. Rekli su da Lukašenko koristi nasilje kako bi se održao na vlasti.

Lukašenko je signalizirao da bi se mogao dodatno obrušiti na prosvjednike u narednim danima.

"Sada je već dosta. Nećemo ustuknuti", rekao je Lukašenko u petak, dok je inaugurirao novog ministra unutarnjih poslova, Ivana Kubrakova, koji je prethodno služio kao šef policije u Minsku.

Prosvjedi u toj bivšoj sovjetskoj republici odvijaju se od početka kolovoza, nakon predsjedničkih izbora na kojima je Lukašenko pobijedio s 80,1 posto glasova. Opozicija smatra da je njihova čelnica, Svetlana Tihanovska, stvarna pobjednica izbora.

Tihanovsku, koja je pobjegla iz Bjelorusije, podržava Europska unija. Lukašenko, s druge strane, ima podršku Rusije.

Prosvjedi su redovito najveći nedjeljom. Prošlu nedjelju prosvjed u Minsku privukao je više od 100 tisuća ljudi.

Lukašenko (66), predvodi Bjelorusiju, bivšu sovjetsku republiku između Rusije i EU članice Poljske, više od četvrt stoljeća, tolerirajući malo neslaganja.

Bjelorusija od ponoći zbog korone zatvorila granice

Bjelorusija je od ponoći zatvorila granice za strane državljane radi suzbijanja epidemije koronavirusa.

"Od 1. studenog Republika Bjelorusija suspendirala je ulazak u zemlju za strane državljane i osobe bez državljanstva na graničnim prijelazima u cestovnom, željezničkom i pomorskom prometu, u cilju sprječavanja širenja infekcije izazvane koronavirusom", navodi se u priopćenju državnog povjerenstva.

Restrikcije se ne odnose na ruske državljane koji tranzitiraju preko Bjelorusije na putu ka Rusiji, prenosi TASS.

U Bjelorusiji su u subotu prijavljena 983 nova slučaja korona virusa, čime se ukupan broj zaraženih popeo na 98.500. U zemlji je 980 umrlih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:21