SLOMLJEN LUKAŠENKO?

U Bjelorusiju sletio avion koji je zadnji put viđen u veljači, misteriozne oznake na vojnim vozilima

Bjeloruska ratna vozila imaju naslikane crvene kvadrate, koji bi trebali pomoći vozačima da se međusobno prepoznaju tijekom borbe

Bjeloruska vojna vozila sa simbolima

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Nakon što su viđena bjeloruska vojna vozila s naslikanim ‘borbenim simbolima‘, raste strah kako će se Bjelorusija uskoro pridružiti Rusima u ratu u Ukrajini, piše Daily Mail.

Na TV snimci mogu se tako vidjeti oklopna vozila koja sudjeluju u takozvanim vježbama ‘borbene spremnosti‘ u blizini ukrajinskih granica. Na sebi imaju naslikane crvene kvadrate, koji bi trebali pomoći vozačima da se međusobno prepoznaju tijekom stvarne borbe.

Nadalje, ruski zrakoplov za rano upozoravanje i kontrolu Beriev A-50 sletio je u Bjelorusiju, a posljednji put kada je ovaj zrakoplov primijećen u Bjelorusiji bila je veljača ove godine.

Daily Mail piše i kako dio javnosti vjeruje da postoji pritisak na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da angažira svoje snage u Ukrajini, no on oklijeva - vjerojatno jer se boji da bi njegova prilično slaba vojska, u borbama bila uništena. Budući da je kontrola nad vojskom ključna za održavanje kontrole nad zemljom, takav rasplet situacije bio bi ozbiljan izazov Lukašenkovoj vladavini – i to samo dvije godine nakon što je za dlaku preživio posljednji narodni ustanak.

S druge strane ubacivanje bjeloruskih trupa u borbu dugoročno bi vjerojatno malo toga promijenilo, ali bi moglo stvoriti kratkoročne taktičke prednosti za Putina, napominje Daily Mail.

Zapadne obavještajne službe i dalje vjeruju da je napad iz Bjelorusije malo vjerojatan. No posljednje akcije bjeloruske vojske, uključujući protuterorističku vježbu prošlog tjedna, natjerao je Ukrajinu da ozbiljno promisli o namjerama Minska.

Valja podsjetiti kako su Rusija i Bjelorusija formalno dio ‘zajedničke države‘ te su blisko povezane gospodarski i vojno. U video izjavi koju je bjelorusko ministarstvo obrane objavilo ranije ovog tjedna, Aleksander Volfovič, državni tajnik Vijeća sigurnosti, rekao je da jedna vojna postrojba dobila misiju osiguranja ‘točke na južnoj granici‘.

- Naši zadaci će proizlaziti iz toga kako se razvija ono što Rusija naziva svojom ‘specijalnom vojnom operacijom‘ u Ukrajini- dodao je.

Zapadni vojni analitičari kažu da bjeloruskoj maloj vojsci nedostaje snage i borbenog iskustva da bi napravila odlučujuću razliku, ali rizik da bi mogla intervenirati sa sjevera je opterećujuća smetnja za Ukrajinu koja se uglavnom usredotočuje na borbu protiv ruskih snaga na jugu i istoku.

Bjelorusko ministarstvo obrane ranije je javilo da će se, u sklopu vježbe najavljene u utorak, trupe brzo premjestiti na ‘određena područja‘ i postaviti mostove preko rijeka Neman i Berezina u zapadnoj i istočnoj Bjelorusiji.

- U tom razdoblju planirano je premještanje vojne opreme i ljudstva te privremeno ograničenje kretanja građana i prometa određenim javnim cestama i dionicama terena- stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:13