ISTRAŽIVAČKA MISIJA

U blizini obale Tasmanije pronađena olupina broda koji se prevrnuo i potonuo prije 50 godina

Olupina broda MV Blythe Star netaknuta je i stoji uspravno na morskom dnu, s pramcem okrenutim prema sjeverozapadu

Tasmanija (ilustrativna fotografija)

 Péter Gudella/Panthermedia/Profimedia/Péter Gudella/panthermedia/profimedia

Australski istraživači locirali su olupinu broda MV Blythe Star gotovo 50 godina nakon što je iznenada potonuo u blizini obale Tasmanije.

Australska nacionalna znanstvena agencija CSIRO u ponedjeljak je priopćila da je lokacija 44-metarskog motornog broda, koji se iznenada prevrnuo i potonuo u blizini jugozapadne obale Tasmanije u listopadu 1973., otkrivena u travnju tijekom 38-dnevne istraživačke misije za proučavanje podmorskog klizišta na zapadnoj obali otočke države.

Ekspedicija Sveučilišta Tasmanije uključivala je kao sporednu misiju istraživanje neidentificirane olupine koju su prije toga uočila ribarska plovila.

"Mapiranje morskog dna... pokazalo je da neidentificirana olupina broda leži na dubini od otprilike 150 metara. Olupina je odgovarala dimenzijama i profilom brodu MV Blythe Star", izvijestio je CSIRO.

Agencija je dodala kako je olupina broda netaknuta i da stoji uspravno na morskom dnu, s pramcem okrenutim prema sjeverozapadu.

Koristeći podvodne kamere, istraživači su uspjeli identificirati dio naziva plovila "Star" na pramcu broda.

Prikupljeni podaci dostavljeni su državnim i nacionalnim agencijama za pomorsku baštinu.

Znanstvenici se nadaju da bi mapiranje i videosnimke mogli pomoći odgovoriti na pitanja o tome što je uzrokovalo potonuće broda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 19:52