KRIZA U NOVOM PAZARU

‘U bolnicu nam svaki dan dolazi 200 zaraženih, umire 5-10 ljudi dnevno, mnogi kod kuće...‘

‘Mnogi oboljeli od koronavirusa preminuli su kod kuće pa zato nema službenih podataka o broju umrlih‘, rekao je direktor Doma zdravlja
Ilustracija
 Oliver BUNIC/AFP

Ervin Ćorović, direktor Doma zdravlja u Novom Pazaru u Srbiji, u razgovoru je za Vijesti.ba opisao je tešku situaciju koja zbog epidemije koronavirusa vlada u tom gradu, a što vlasti u Beogradu nastoje umanjiti. Potvrdio je da je u proteklih nekoliko dana broj pacijenata koji su se sa simptomima koronavirusa javljali u Dom zdravlja i tamošnju Opću bolnicu premašio sve postojeće kapacitete.

Ćorović ističe da je Opća bolnica na raspolaganju imala svega 200 slobodnih kreveta te da se u Covid ambulantu na dnevnoj bazi javljalo isto toliko ljudi.

- Polovica liječnika, medicinskih sestara i drugog osoblja razboljelo se u drugom valu epidemije. Klinički centar Kragujevac i Opća bolnica u Kraljevu poslalo nam je tridesetak kolega pa će situacija s osobljem biti malo povoljnija. Očekujemo pomoć i iz Bosne i Hercegovine - rekao je Ćorović za Vijesti.ba.

Ćorović je dodao da je cijela Opća bolnica u Novom Pazaru, osim rodilišta i odjela kirurgije, pretvorena u tzv. Covid bolnicu. Bolnica je tim potezom za oboljele osigurala dodatnih 150 kreveta.

Direktora Doma zdravlja kaže da ne raspolaže službenim podacima o broju zaraženih od koronavirusa u Novom Pazaru, u kojemu inače živi nešto više od 70.000 ljudi, ali da se taj broj trenutno kreće između 300 i 400. Ćorović, međutim, kaže da je broj vjerojatno znatno veći.

- U Covid ambulantu dnevno se javlja oko 200 pacijenata sa simptomima koronavirusa, a od tog broja pedesetak ih treba dnevno hospitalizirati - rekao je.

Mnogi oboljeli od koronavirusa, nastavlja, preminuli su kod kuće pa zato nema službenih podataka o broju smrtnih slučajeva.

- Ono što mi vidimo po broju sahrana i dženaza je da je otprilike između pet i 10 smrtnih ishoda dnevno. Sasvim je sigurno da se ne radi ni o desetinama, ni o stotinama preminulih - pojasnio je Ćorović.

Prema njegovim riječima, medicinske opreme u Novom Pazaru ima dovoljno, iako se ona brzo troši. No, u svakom slučaju, jasan je Ćorović, nedostatak opreme i nije bio glavni uzrok pogoršanja epidemiološke situacije.

- Situacija je vrlo kompleksna. Ne mogu reći da nije pod kontrolom, ali imamo veliki broj oboljelih. Očekujemo da u narednim danima dođe do stabilizacije jer su uvedene mjere i na razini grada. Prema nekim epidemiološkim predviđanjima, očekujemo da bi se krajem ovog tjedna mogao početi smanjivati broj oboljelih, a onda bi se svakako smanjivao pritisak na Opću bolnicu i Dom zdravlja - zaključio je Ćorović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:34