ČUVARI UBILI NAPADAČA

U bombaškom napadu u Kabulu poginula dva djelatnika ruskog veleposlanstva, 11 ranjenih

Nepoznati militant aktivirao je eksplozivnu napravu u blizini ulaza u konzularni odjel veleposlanstva oko 10:50 sati

žene hodaju ispred ruskog veleposlanstva u Kabulu gdje je militant aktivirao eksplozivnu napravu

 Wakil KOHSAR/AFP

Dvoje djelatnika ruskog veleposlanstva u Kabulu poginulo je kad je bombaš samoubojica detonirao eksploziv u blizini ulaza u ambasadu, dok je 11 osoba ranjeno, priopćilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Policija je objavila da su dvije osobe poginule u incidentu, ali nije otkrila njihov identitet, dok su napadača ustrijelili naoružani čuvari.

Jedan je to od prvih takvih napada od talibanskog preuzimanja vlasti u zemlji prošle godine.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je nepoznati militant aktivirao eksplozivnu napravu u blizini ulaza u konzularni odjel veleposlanstva oko 10:50 sati po kabulskom vremenu.

"U napadu su ubijena dva djelatnika diplomatske misije, a ima i žrtava među afganistanskim državljanima", priopćilo je ministarstvo.

Rusija je jedna od rijetkih zemalja koja je ostavila svoje veleposlanstvo u Kabulu nakon što su talibani preuzeli vlast prije više od godinu dana. Moskva službeno ne priznaje talibansku vladu.

Misija Ujedinjenih naroda u Afganistanu (UNAMA) osudila je eksploziju.

"U svjetlu nedavnih događaja, UNAMA naglašava potrebu da de facto vlasti poduzmu korake kako bi zajamčile sigurnost ljudi, kao i diplomatskih misija", napisao je UN na Twitteru, misleći na talibansku vladu.

Tijekom desetljećima duge talibanske pobune protiv afganistanske vlade koju je podržavao Zapad, bombaški napadi na strane misije bili su redovita pojava u Kabulu, osobito posljednjih godina pa su veleposlanstva i hoteli bili ograđivani žilet-žicom i zidovima.

Takvi su se incidenti dramatično smanjili otkako je pobunjenička skupina došla na vlast u kolovozu 2021.

Od tad su napadi - za neke od njih odgovornost je preuzela Islamska država - uglavnom bili usmjereni na talibane i džamije.

Nijedna skupina nije preuzela odgovornost za eksploziju u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:32