SNIMKE POTVRDILE

U borbama u Sudanu upravo je uništeno nekoliko najmodernijih MiG-ova na svijetu: Zanimljivo je kome pripadaju...

Egipatski borbeni zrakoplovi MiG-29M/M2 koji su bili raspoređeni u sudanskoj zračnoj bazi Merowe vjerojatno su teško oštećeni ili uništeni

Satelitska snimka uništenih i oštećenih MiG-ova 29 na aerodromu Merowe i egipatski MiG-ovi 29 u letu

 Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

Satelitske snimke, kojima raspolaže specijalizirana vojna internetska stranica The War Zone, pokazuju da je barem jedan od naprednih, poboljšanih ruskih borbenih zrakoplova MiG-29 koji pripadaju egipatskim zračnim snagama, a koje su zarobile snage sudanske milicije u zračnoj bazi Merowe kod glavnog grada zemlje Khartouma, uništen, a vjerojatno su teško oštećeni ili uništeni i drugi.

Snimke nastale u ponedjeljak ujutro pokazuju kako je jedan od zrakoplova MiG-29M/M2 potpuno izgorio na platformi pored druge dvije letjelice. To su isti oni zrakoplovi koji se vide na video snimkama militanata dok slave zarobljavanje borbenih zrakoplova, zajedno sa snimkama još dva primjerka u obližnjem hangaru.

image

Satelitska snimka uništenih i oštećenih MiG-ova 29 u bazi Merowe

Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

Čini se da je jedan od susjednih zrakoplova NATO oznake Fulcrum ostao bez goriva zbog nastalih oštećenja, dok bi drugi mogao biti teško oštećen.

Stanje dva MiG-a 29 u hangaru ostaje nepoznato. Na temelju pregleda snimki, čini se da je taj hangar bio na udaru te da je pretrpio velika oštećenja koja su uočljiva na krovu, točno iznad mjesta gdje su bili parkirani MiG-ovi. Stoga se čini da su MiG-ovi 29 bili precizno ciljani u protivničkim napadima.

Gubitak bilo kojeg od ovih MiG-ova 29 značajan je za egipatske zračne snage jer su ti zrakoplovi, koji su otprilike usporedivi sa najnaprednijim ruskim MiG-ovima 35, relativno novi i imaju značajne sposobnosti.

Također se čini da je jedan od sudanskih relativno novih kineskih FTC-2000 lakih borbenih/mlaznih trenažnih zrakoplova uništen u napadima. Sudan ima samo 6 ovih zrakoplova.

Paravojne sudanske Snage za brzu podršku (RSF) ranije su tvrdile da su preuzele kontrolu nad zračnom bazom na sjeveru zemlje gdje je Egipat rasporedio višenamjenske borbene zrakoplove MiG-29M/M2 Fulcrum.

RSF se bori protiv sudanskih vojnih postrojbi lojalnih generalu Abdelu Fattahu al-Burhanu, čelniku prijelaznog upravnog vijeća Sudana. Borbe i nasilje su izbili proteklog vikenda. Vođa RSF-a je general Mohamed Hamdan Dagalo poznat kao Hemedti. Vojska i RSF bore se za vlast dok političke frakcije pregovaraju o formiranju prijelazne vlade nakon vojnog udara 2021.

Video snimka koju je RSF objavio u subotu poslijepodne pokazuje, kako se tvrdi, zauzimanje zračne baze Merowe - također poznate kao Marawi - oko 460 kilometara sjeverno od sudanske prijestolnice Khartouma. Iako je to baza sudanskih zračnih snaga, u trenutku sukoba u njoj je bio smješten nepoznat broj zrakoplova MiG-29M/M2 egipatskih zračnih snaga.

Brojna su izvješća u kojima se navodi da su ovi zrakoplovi, zajedno s egipatskim vojnim osobljem, raspoređeni u zračnu bazu Merowe kako bi sudjelovali u zajedničkim vježbama, odnosno zajedničkim manevrima koji su održani u ožujku. Međutim, također postoje mišljenja da su egipatski MiG-ovi stalno prisutni u bazi, što bi objasnilo zašto je kontingent još uvijek bio u Sudanu u to vrijeme, unatoč manevrima koji su završili, iako ostaje nejasno zašto nisu odletjeli nakon što se sigurnosna situacija drastično pogoršala.

Egipatski predsjednik o uhvaćenim vojnicima

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi rekao je u ponedjeljak da egipatski vojnici uhvaćeni u Sudanu nisu ondje radi potpore bilo kojoj od dviju sukobljenih strana, nego zbog vježbi s pripadnicima sudanske vojske.

Nakon što je u subotu u Sudanu izbio sukob između paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF) i redovne vojske, RSF je objavio snimku za koju tvrde da prikazuje egipatske vojnike koji su im se "predali" u gradu Meroweu na sjeveru zemlje, na pola puta između sudanskoga glavnoga grada Kartuma i granice s Egiptom.

Na snimci se vide vojnici u uniformama kako čuče i razgovaraju s članovima RSF-a na egipatskom arapskom dijalektu.

Egipatski predsjednik Sisi rekao je u govoru koji je državna televizija emitirala nakon njegovoga sastanka s vojnim vrhom, da je u kontaktu s RSF-om kako bi osigurao sigurnost egipatskih vojnika u Sudanu.

"Nadamo se da ćemo što prije vratiti naše vojnike", rekao je Sisi.

Dodao je da je Egipat u redovitom kontaktu sa sudanskom vojskom i s RSF-om kako bi ih "potaknuo na to da prihvate primirje i poštede sudanski narod krvoprolića".

Vođa RSF-a, general Mohamed Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemedti, rekao je za televiziju Sky News Arabia da su egipatski vojnici dobro, da im je RSF dao hranu i vodu te da je spreman omogućiti njihov povratak u Egipat. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:46