NAJVIŠE U FEDERACIJI

U Bosni i Hercegovini čak 20 umrlih od koronavirusa, imaju 292 nova slučaja zaraze

Gotovo četvrtina pacijenata od njih 207 u Univerzitetskom kliničkom centru Banja Luka je u teškom stanju
 Mustafa Ozturk

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini koronavirusom zaražene su najmanje 292 osobe, dok je preminulo čak 20 osoba, prenose mediji u BiH.

Naime, u Federaciji BiH pozitivno je 235 osoba, dok je preminulo 17. Koronavirus је potvrđen i kоd 57 оsоbe u Republici Srpskoj, a dvije su preminule. U Brčko Distriktu je zabilježen jedan novi slučaj zaraze koronom i jedan smrtni slučaj.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječena su 11.092 pacijenta, a u protekla 24h oporavak je zabilježen kod 488 pacijenata. Trenutno je aktivno 3.767 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 17 novih smrtnih slučajeva. Sedam pacijenata preminulo je u protekla 24h, a 10 naknadno unesenih pacijenata preminulo je u proteklom tjednu.

U protekla 24 sata, koronavirus potvrđen je kod 57 osoba iz Republike Srpske, a najviše zaraženih, njih 15, je iz Banja Luke.

Ukupno je 207 ljudi na bolničkom liječenju. Gotovo četvrtina pacijenata u Univerzitetskom kliničkom centru Banja Luka je u teškom stanju.

- Imamo stabilizaciju epidemiološke situacije koja je i dalje nepovoljna, istaknuo je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

- Nažalost, svjedoci smo da je jedan mladi život izgubljen, liječnik, otac i to je velika opomena svima, rekao je Zeljković, i apelovao na građane da se pridržavaju svih mjera kako bi sačuvali djecu, zdravstvene radnike i građane.

Podsjetimo, u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je potvrđeno 168 novih slučajeva zaraze koronavirusom, devet osoba, među kojima je i liječnik Marko Pekija (37), s Klinike za intenzivnu skrb Kliničkog centra u Banjoj Luci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:25