IZBORI U SUSJEDSTVU

U Bosni i Hercegovini otvorena birališta, milijuni građana imaju pravo birati lokalne čelnike

Na izborima sudjeluje 129 političkih stranaka, 262 neovisna kandidata te cijeli niz šarolikih stranačkih koalicija
Lokalni zbori u BiH
 Mustafa Ozturk/Anadolu/AFP

U Bosni i Hercegovini u 7 sati otvorena su birališna na kojima građani te zemlje imaju priliku birati nova tijela lokalne vlasti a glasanje se provodi pod okolnostima koje diktira pandemija koronavirusa uz stroge epidemiološke mjere.

Nešto više od 3,2 milijuna registriranih birača odlučivat će o načelnicima i novim članovima vijeća 120 općina, gradonačelnicima i gradskim vijećima 21 grada te o gradonačeniku i zastupnicima u skupštini distrikta Brčko.

Na izborima sudjeluje 129 političkih stranaka, 262 neovisna kandidata te cijeli niz šarolikih stranačkih koalicija.

Izbora neće biti jedino uz Mostaru gdje su oni zbog kašnjenja pri usvajanju novih izbornih pravila za taj grad morali biti pomaknuti za 20. prosinca.

Biračka mjesta ostaju otvorena do 19 sati a svi registrirani birači koji su zbog zaraze u izolaciji ili su oboljeli od bolesti COVID-19 imali su mogućnost prijaviti se za glasanje uz pomoć mobilnih timova čiji će članovi u zaštitnoj opremi obilaziti domove takvih osoba.

Na biračkim mjestima poduzete su dodatne mjere opreza koje uključuju dezinfekciju prostora te posebne upute kako se ne bi stvarale gužve u zatvorenim prostorima.

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) preliminarne rezultate izbora bi trebalo objaviti u ponoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:23