BOLJA SITUACIJA

U Bosni i Hercegovini ublažene mjere, u zatvorenim prostorima smije se okupiti i do 100 osoba

Od početka ovog tjedna dnevni broj novozaraženih u BiH manji je od stotinu, a trend stalnog smanjenja traje od početka svibnja
Prizor s ulica Sarajeva
 Nedim Grabovica/Xinhua News/Profimedia

U Bosni i Hercegovini od četvrtka su dodatno ublažene mjere ograničenja, koje su ranije uvedene zbog epidemije prouzročene koronavirusom, pa će se od sada u zatvorenim prostorima moći okupljati do 100 osoba.

Takvu odluku je tijekom dana usvojila vlada Federacije BiH prihvaćajući preporuke entitetskog kriznog stožera, koji je ranije ovog tjedna procijenio da je epidemiološka situacija stabilizirana te da nema potrebe za strogim ograničenjima.

Od početka ovog tjedna dnevni broj novozaraženih u BiH manji je od stotinu, a trend stalnog smanjenja traje od početka svibnja. U četvrtak je tako registrirano 80 novih slučajeva zaraze, a preminulo je 29 osoba kod kojih je ranije dijagnosticiran COVID-19. Od početka pandemije prošle godine u BiH je do sada umrlo 9256 osoba, a sa 280 smrtnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika BiH je na trećem mjestu u svijetu nakon Mađarske i Češke.

Zbog činjenice da je broj novozaraženih počeo opadati ranije je dopušten rad svih ugostiteljskih objekata u BiH i u zatvorenom prostoru i to do ponoći.

Od četvrtka je u Federaciji moguće organizirati skupove na kojima će biti i više od stotinu ljudi, no uvjet za to je da sudionici imaju negativni PCR test ne stariji od 48 sati, odnosno potvrdu o cijepljenju ili o preboljenoj bolesti.

Ubuduće će publika moći i na nogometne stadione, no organizatori su obvezni pridržavati se pravila da tribine mogu biti popunjenje do najviše jedne trećine mjesta.

Iako je trenutačno stanje stabilno, zdravstveni stručnjaci upozoravaju kako bi se to moglo promijeniti jer se cijepljenje stanovništva i dalje odvija sporo, a cjepiva u BiH i daje pristižu u ograničenim količinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2022 12:42