KORONA U REGIJI

U Bosni i Hercegovini zabilježeno 659 novozaraženih koronavirusom, umrla 41 osoba

Iako RS bilježi manji broj novozaraženih tamo je nesrazmjerno veliki broj umrlih jer je preminulo 29 zaraženih a u Federaciji 12
Ilustracija
 Str/AFP

U Bosni i Hercegovini u srijedu je potvrđeno 659 novih slučajeva zaraze koronavirusom a ponovo je zabilježen razmjerno veliki broj smrtnih slučajeva jer je u protekla 24 sata preminula najmanje 41 osoba oboljela od covida-19.

Od utorka su provedena testiranja oko tri tisuće uzoraka a zaraza je potvrđena kod 433 osobe iz Federacije BiH te kod 226 iz Republike Srpske.

Među zaraženima koji su na liječenju u bolnicama i dalje je predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Iz Kliničkog centra u Banjoj Luci, gdje je hospitaliziran u nedjelju. priopćili su u srijedu da je njegovo stanje nepromijenjeno te kako se osjeća dobro i pod stalnim je nadzorom liječnika.

Dodiku je ranije dijagnosticirana obostrana upala pluća. Imao je poteškoće s disanjem i želučane tegobe.

Iako RS bilježi manji broj novozaraženih tamo je nesrazmjerno veliki broj umrlih jer je preminulo 29 zaraženih a u Federaciji 12.

Ukupni broj zaraženih u BiH od izbijanja pandemije u ožujku sada je iznad 107.500 a umrlo je 3756 osoba kod kojih je dijagnosticiran covid-19.

Na snazi su i dalje iste mjere ograničenja koje u Federaciji BiH znače i zabranju kretanja u noćnim satima a u oba entiteta i dalje se moraju nositi maske u zatvorenim prostorima kao i na otvorenome.

Te mjere neće biti ukinute ni nakon što je Ustavni sud u utorak donio presudu kojom je ocijenio protuustavnim njihovo uvođenje. Same mjere zapravo nisu sporne jer služe zaštiti zdravlja stanovništva no neustavno je to što su njihovu provedbu naložila tijela koja imaju savjetodavni karakter, poput kriznih stožera.

Sada se očekuje da će mjere biti legalizirane kroz odluke odgovarajućih tijela izvršne i zakonodavne vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:04