StoryEditor
NOVA STUDIJA

U BRAZILU BI DO KOLOVOZA MOGLO BITI 125.000 MRTVIH OD KORONAVIRUSA Američki znanstvenici objavili šokantne proračune o razmjerima epidemije

 TARSO SARRAF / AFP

Brazil bi se do početka kolovoza mogao suočiti sa zabrinjavajućim rastom broja smrtnih slučajeva prouzročenih koronavirusom kojih bi do tada moglo biti 125 tisuća, zaključci su studije koju je izradilo Sveučilište u Washingtonu.

Prenoseći sadržaj studije, Reuters primjećuje kako je procjena po kojoj bi se dotad za pet puta povećao broj smrtnih slučajeva potaknula bojazni da će Brazil na taj način postati novo rastuće žarište pandemije.

Brazil trenutno ima više od 23.000 umrlih, a njegovih gotovo 375.000 zaraženih svrstava ga na drugo mjestu u svijetu iza SAD-a.

Studiju je izradio Institut za zdravstvenu metodologiju i procjene (IHME) Sveučilišta u Washingtonu, a njezini su nalazi objavljeni u trenutku kada je broj smrtnih slučajeva u jednom danu u Brazilu premašio onaj u SAD-u i dok stižu sve snažniji zahtjevi da ta zemlja provede restriktivne mjere, čemu se brazilski predsjednik do sada protivio.

"Brazil mora slijediti primjer kineskog Wuhana kao i Italije, Španjolske i New Yorka i provoditi mjere kojima bi se spriječilo brzo širenje epidemije i virusa", napisao je ravnatelj IHME Christopher Murray.

Ukoliko takve mjere ne bi bile poduzete, modeli koji su razrađeni u studiji pokazuju kako bi se broj smrtnih slučajeva u Brazilu mogao svakodnevno povećavati do sredine srpnja a uslijedit će i manjak bolničkih kapaciteta za tretman oboljelih.

Iz ministarstva zdravstva Brazila u ponedjeljak su izvijestili kako je u 24 sata broj umrlih po prvi puta bio veći nego u SAD-u. Tada je u Brazilu umrlo 807 osoba a u SAD 620.

Nakon što su objavljeni ti podaci, američke su vlasti od utorka u ponoć uvele zabranu ulaska putnicima koji dolaze iz Brazila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 04:13