BANKROT

U britansku vladu stiglo dramatično pismo: ‘Pokopat ćete stogodišnju tradiciju, pred slomom smo!‘

‘Želimo da britanska vlada jasno da do znanja kakva je financijska sredstava spremna izdvojiti prije nego što bude prekasno‘
Stadion Ashton Gate, Bristol
 Simon West/Actionplus/Profimedia

Struktura nogometne nacionalne lige kakvu poznajemo više od 100 godina je pred slomom, stoji u pismu dramatičnog sadržaja što ga je skupina istaknutih ličnosti uputila u ministrima britanske vlade. U pismu zahtijevaju da budu uključeni u paket pomoći za ugrožene korona krizom, piše BBC.

Među potpisnicima su bivši predsjednici Nogometnog saveza Premier lige Greg Dyke i Lord Triesman, dioničar Sunderlanda i bivši član uprave kluba Charlie Methven te radio komentator Robbie Savage.

Istaknuli su da mnogi klubovi EFL-a (Engleske nogometne lige, 2. divizija) i Nacionalne lige (5. divizija) planiraju "prestati igrati i proglasiti stečaj".

- Želimo da britanska vlada jasno da do znanja kakva je financijska sredstava spremna izdvojiti prije nego što bude prekasno, napisali su u pismu.

Kako bi se klubovi mogli uzdržavati i preko zime te nastaviti igrati, trebalo bi im kompenzirati gubitak sredstava od prodaje ulaznica. Ostalo je još vremena za reakciju, ali ne puno, upozoravaju.

Sportskim klubovima je rečeno da se pripreme za još nekoliko mjeseci bez gledatelja na tribinama, odnosno bez tog dijela prihoda, nakon što su prvotni planovi za povratak navijača na tribine 1. listopada odgođeni prošloga tjedna zbog porasta broja zaraženih u Velikoj Britaniji.

image
Bristol City vs. Sheffield, Championship liga
Simon West/Actionplus/Profimedia

EFL-ov predsjednik Rick Parry rekao je za BBC Radio 5 u subotu da su neki klubovi na rubu.

Državni tajnik za kulturu, medije i sport Oliver Dowden izrazio je u nedjelju nadu da će Premijer liga donijeti odluku o pomoći niželigaškim klubovima. U pismu upozoravaju da i vlada mora osigurati hitna sredstva za pokrivanje gubitaka od prihoda od utakmica.

- Odsutnost prihoda nije rezultat njihovog djelovanja, već politike koju je donijela vlada. Ne može samo Premijer liga biti odgovorna za rješavanje problema koji proizlaze iz vladinih odluka, napominje se u pismu.

Pismo je osim Dowdenu, upućeno ministru sporta Nigelu Huddlestonu, a podržali su ga brojni parlamentarni zastupnici.

- Bez ikakvih planova za spašavanje nogometnih klubova, mnogi u EFL-u sada se aktivno pripremaju da smanje tehnološki višak i zadrže samo neophodno osoblje, prestanu igrati, zatvore omladinske akademije te proglase stečaj. To bi moglo dovesti do sloma mnogih povijesnih klubova, ali i sloma strukture nacionalne lige kakvu poznajemo više od 100 godina. Takve odluke bit će donesene u idućim tjednima, a mnogi klubovi neće moći ispuniti svoje obveze redovnih plaćanja za idući mjesec.

Također su spomenuli vladin paket pomoći vrijedan 1,5 milijardi funti za umjetničke i kulturne organizacije donesen u srpnju.

- Vjerujemo da je nogomet, kao i mnogi drugi omiljeni profesionalni sportovi u ovoj zemlji, također kulturna aktivnost, navode u pismu potpisnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:45