ESKALACIJA OBITELJSKOG NASILJA

U BRUTALNOM NAPADU NA ŽENU ODSJEKAO JOJ OBA UHA Svijet zgrožen novim primjerom nasilja: ‘Nisam ništa zgriješila. Ne znam zašto mi je muž ovo učinio’

 Mohammad Ismail/Reuters / Screenshot/YouTube

Mlada Afganistanka opisala je za BBC stravičan trenutak kad ju je suprug svezao i odsjekao oba uha u brutalnom napadu na sjeveru zemlje. 23-godišnja Zarina, žrtva obiteljskog nasilja, trenutno se nalazi u bolnici, fizičko joj se stanje stabiliziralo, no traumu će liječiti još dugo.

‘Nisam ništa zgriješila. Ne znam zašto mi je muž ovo učinio’, rekla je.

Nasilni muž pobjegao je odmah nakon napada i policija još uvijek traga za njim. Zarina je za lokalne medije rekla da napad nije ničime izazvala, a dogodio se nakon što ju je muž iznenada probudio.

Ispričala je da se udala sa 13 godina i da odnosi s mužem nisu najbolji. Požalila se da joj suprug nije dozvoljavao vidjeti roditelje te da više ne želi biti u braku s njim: ‘On je strašno sumnjičava osoba i često me optuživao da sam razgovarala s nepoznatim muškarcima kad bih išla u posjet roditeljima.’

Ovo je samo jedan u nizu medijski eksponiranih slučajeva obiteljskog nasilja prema ženama u Afganistanu.

  • U siječnju prošle godine mladoj Rezi Gul muž je odsjekao nos.
  • U studenom 2015. u provinciji Ghor u centralnom Afganistanu mladu su djevojku kamenovali do smrti nakon što su je optužili za preljub.
  • U ožujku 2015. razjarena gomila pretukla je i spalila Farkhundu iz Kabula zbog lažnih optužbi da je spalila Kuran.
  • U rujnu 2014. muškarac je odsjekao komad nosa svojoj ženi kuhinjskim nožem, no nikad nije uhapšen.
  • Prije šest godina slučaj mlade Aishe pojavio se na naslovnici časopisa Time. Ovu je 18-godišnjakinju teško unakazio suprug koji joj je odrezao nos i uši kao kaznu što je pobjegla od njega.

Afganistanska vlast nikako da regulira zakone kojima bi se žene zaštitile od sumanutog i čestog obiteljskog nasilja. Nacrt zakona postoji, no bivši predsjednik Hamid Karzai nije mogao ili nije htio za svog mandata potpisati nove zakone premda su ih podržala oba doma parlamenta. Zadnje godine svog mandata, 2014., zatražio je izmjene nacrta tog zakona, no kritičari tvrde da je tim izmjenama ograničio prava žrtve. Njegov nasljednik, Ashraf Ghani, također još nije dao zeleno svjetlo zakonu koji bi trebao zaštititi žene i djecu premda su članovi parlamenta u studenom i prosincu odobrili zakon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 02:36