TESLA OSTAJE

U Bruxellesu hladni na bijes iz Srbije: ‘To je stvar zemlje koja uvodi euro‘

Glasnogovornica komisije rekla je da država koja uvodi euro mora voditi računa da će kovanice cirkulirati svim državama eurozone
 Jacopo Landi/AFP/Profimedia

O izgledu nacionalne strane eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro pri čemu mora voditi računa o činjenici da su eurokovanice u optjecaju na cijelom europodručju, a ne samo u državi članici izdavateljici, rekla je u petak glasnogovornica Komisije Dana Spinant.

“To je stvar zemlje koja uvodi euro”, rekla je glasnogovornica Spinant odgovarajući na upit novinara o najavama Srbije da će se žaliti ako Hrvatska na jednoj od kovanica stavi lik Nikole Tesle.

Kasnije u petak iz Europske komisije, u ime glasnogovornika, Jutarnjem listu su poslali sljedeći odgovor:

- Komisija nije u poziciji komentirati ovo pitanje, jer nam Hrvatska još uvijek nije predala prijedlog novog dizajna eura. Međutim, možemo potvrditi da će u konačnici ovisiti od Vijeća hoće li prihvatiti ili odbiti predloženi dizajn u skladu s regulativom 729/2014 o denominaciji o tehničkim specifikacijama euro kovanica koje se namjerava pustiti u opticaj.

Glasnogovornica Spinant se pritom ogradila da govori “na prvu” bez konzultacija sa službama Komisije.

Međutim, prema Uredbi Vijeća o apoenima i tehničkim specifikacijama eurokovanica namijenjenih za optjecaj iz lipnja 2014., o “dizajnu na nacionalnoj strani eurokovanica odlučuje svaka država članica čija je valuta euro” i da pritom treba voditi računa o činjenici da su eurokovanice u optjecaju na cijelom europodručju, a ne samo u državi članici izdavateljici.

Sve kovanice eura imaju jednu zajedničku, europsku stranu, a druga je nacionalna.

Kako bi se osiguralo da su kovanice i s njihove nacionalne strane odmah prepoznatljive kao eurokovanice, one moraju imati 12 zvjezdica koje okružuju nacionalni dizajn, uključujući oznaku godine i ime države izdavateljice.

Svaka država izdavateljica podnosi nacrte dizajna optjecajnih kovanica Vijeću, Komisiji i ostalim državama članicama čija je valuta euro u načelu najmanje tri mjeseca prije planiranog datuma izdavanja.

Ako u roku od tjedan dana od podnošenja nacrta dizajna Vijeću nije dostavljeno obrazloženo mišljenje ili negativna ocjena, smatra se da je Vijeće donijelo odluku o odobrenju dizajna, sljedeći dan po isteku sedmodnevnog roka. Pri tome, države članice EU-a koje nisu u eurozoni, nemaju pravo glasa.

U rečenom roku svaka svaka država članica eurozone može obrazloženim mišljenjem upućenim Vijeću i Komisiji uložiti prigovor na nacrt dizajna koji je predložila država članica izdavateljica ako bi nacrt dizajna vjerojatno izazvao nepovoljne reakcije njezinih građana.

Komisija također može dati negativnu ocjenu ako nacrt dizajna ne poštuje tehničke zahtjeve navedene u Uredbi.

Dizajni koji se upotrebljavaju za nacionalne strane redovitih kovanica smiju se mijenjati samo jednom u 15 godina, osim kada su u pitanju promjene koje su potrebne kako bi se spriječilo krivotvorenje valute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2023 01:59