‘covid putovnice‘

U Bruxellesu konačno predstavljen plan: ‘Ovo su tri uvjeta za slobodno kretanje unutar EU‘

Prema prijedlogu Europske komisije ova bi potvrda bila i u papirnatom i u elektronskom obliku, a izdavale bi ju vlasti iz svih članica
Covid putovnica
 -/wavebreak/profimedia

Europska komisija danas je predstavila Digitalni zeleni certifikat kojim će građani moći dokazati da nisu zaraženi koronavirusom te da ne predstavljaju opasnost za epidemiološku sliku zemlje u koju dolaze. Certifikat će uključivati tri kriterija; dokaz da imaju negativan PCR test, da su primili cjepivo ili da su preboljeli Covid 19.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je danas usvojeni prijedlog Komisije o “digitalnoj zelenoj potvrdi” kojoj je cilj olakšati putovanje unutar Europske unije.

Prema prijedlogu Europske komisije ova bi potvrda bila i u papirnatom i u elektronskom obliku, a izdavale bi ju vlasti iz svih država članica.

Certifikat bi bio priznat od svih članica Europske unije te država koje se nalaze u Schengenskom prostoru, a nisu u EU. Ova će potvrda dokazati da je osoba ili cijepljena protiv Covida-19, da posjeduje negativan test ili dokaz da je preboljela Covid-19.

Potvrda se izdaje državljanima Europske unije, ali i stranim državljanima koji žive u EU te članovima njihove obitelji. Izdavanje ovih potvrda za građane će biti besplatno.

Komisija naglašava da će u ovom slučaju, s obzirom na to da ove potvrde sadrže osjetljive osobne podatke, zaštita tih podataka biti izrazito visoka.

“Digitalna potvrda” će sadržati podatke o cjepivu koje je građanin primio, tko je proizvođač, broj doze i datum cijepljenja.

image
Digitalni zeleni certifikat
Europska Komisija

Potvrda o testiranju će sadržati vrstu testa, datum i vrijeme testiranja, mjesto testiranja te rezultat testiranja.

Potvrda o tome da je osoba preboljela Covid-19 sadržavat će datum kada je utvrđen pozitivan test, tijelo koje je izdalo potvrdu te datum izdavanja i rok trajanja.

Posljednja stavka o roku trajanja mogla bi izazvati kontroverze budući da još nije utvrđeno koliko imunitet traje za osobe koje su preboljele Covid-19.

Države članice će morati priznati potvrde o cijepljenju bez obzira na tip cjepiva. Takve potvrde morat će priznati i kao kriterij da se putnike oslobodi od restriktivnih mjera, poput samoizolacije.

Međutim, u tom slučaju osoba mora biti cijepljena cjepivom koje ima dozvolu za širu uporabu na teritorij Europske unije. No, države članice imaju mogućnost same prihvatiti i potvrde o cijepljenju drugim cjepivima.

image
Kako će dobivanje certifikata izgledati u praksi

Ovo pitanje je postavljeno zbog toga što neke države članice, kao i one izvan nje, koriste i kinesko i rusko cjepivo koje nije odobreno u Europskoj uniji.

Prema tumačenju Europske komisije cijepljenje takvim cjepivima neće biti dovoljno za potvrdu za cijelu EU, ali svaka država ima pravo sama odlučiti o tome hoće li ga priznati.

Europska komisija navodi da se ovime “nipošto ne uvode uvjeti za putovanje” te da ovakva potvrda ne može biti preduvjet za putovanje. Njome se samo želi olakšati sloboda kretanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:06